Aktuelt
Perler rundt Gardasjøen - Italienske Chiaras favorittsteder
Gardasjøen er Italias største innsjø og er et populært turistmål. Sjøen ligger i et naturskjønt område omgitt av vingårder, sjarmerende småbyer og landsbyer ved foten av Dolomittene. Chiara Stroband som jobber som skandinavisk porteføljeforvalter for italienske viner hos Altia, kommer fra en liten landsby mellom Verona og Gardasjøen, og skal dele noen av sine favorittsteder ved den vakre innsjøen.Rødvinen du serverer til påskelammet
Er planen å imponere med et skikkelig godt lammelår denne påsken har du kommet til rett sted. For selv om tilberedelsen av nevnte rett selvfølgelig må være på stell for at middagen skal bli vellykket, er det du serverer i glasset minst like viktig for helhetsinntrykket.
Historien om The Fat Trout – fiskewhiskyen for friluftsentusiaster
Det var en fisketur i de sene nattetimer som skulle bli inspirasjonen til whiskyen med den spreke ørreten og slagordet «The Sportman’s Choice» løpende over etiketten. Med en merkevare som appellerer til svært mange, har The Fat Trout funnet seg til rette blant mylderet av veletablerte og kjente merkevarer verden over. Hjernen bak det hele er nordmannen Christen Undrum, en skogens mann som vet hva friluftsfolk er ute etter. Det har resultert i en blended whisky med en enkel og upretensiøs fremtoning, men som i virkeligheten skjuler en overraskende sofistikert smak og dybde.Oppskriften på en perfekt Valentinsdag
14. februar er en dag for kjærlighet. Valentinsdagen, eller «Valentines's Day» som det heter på godt norsk, er en høytid vi har adoptert fra amerikanerne. Selv om noen kanskje føler at det er en eneste stor klisjé, er dagen om ikke annet en god unnskyldning til å vie enda litt mer oppmerksomhet til den man er glad i.
Har du et ønske om å gjøre det lille ekstra på alle hjerters dag, men er tom for idéer? Fortvil ikke, vi har oppskriften på en vellykket kveld.
Cinsault – druen som gikk fra statist til stjerne
Det hender at den dyktige bakgrunnssangeren klarer å karre seg oppover rangstigen, og viser alle at dens rettmessige plass befinner seg blant stjernene. Cinsault er en av disse tilfellene. Druen, som på 70-tallet var den mest utbredte druesorten i Sør-Afrika og utelukkende brukt som blandingsdrue, har for første gang tatt steget inn i rampelyset på egenhånd. Det har resultert i en imponerende rødvin som virkelig beviser at den fint kan stå stødig på egne ben blant mange av de store stjernene i vinverdenen.Gin-tips fra en av Norges fremste cocktailbartendere
Da Truls Thomsen vokste opp var han sikker på at fremtiden lå i petroleum, og valgte derfor en studieretning som skulle ta ham inn i oljebransjen. Ved en tilfeldighet tok han som 18-åring jobb som ryddegutt i en bar, og havnet bak bardisken ved fylte 20. Thomsen oppdaget da en lidenskap for miksologi. Siden den gang har han vunnet norgesfinalen i verdens største gin-konkurranse to år på rad, åpnet bar og gitt ut bok om favorittbrennevinet, gin. Hans største ønske? At flere åpner øynene for ginens egenart og leker seg med de ulike smakene.Amarula Vanilla Spice – afrikanske dråper perfekt for den norske vinteren
Vinteren i Norge kan, ikke overraskende, være hard for mange. Når mørket du våknet til faller på igjen før du har fått summet deg, og kulden kryper inn i både husets og kroppens mange kriker og kroker, kan man fort bli lei. Da er det ekstra deilig å kose seg med noe god og varmt i glasset foran et knitrende ildsted.
Julegavetips
Julen kommer, for noen, like uventet hvert år. Plutselig er den her, og man har ikke fått summet seg til å tenke på julegaver en gang. Å finne julegaver er ikke en enkel oppgave, særlig ikke til den som har alt. Da er det greit å holde seg til en enkel regel; unngå å kjøpe duppedingser som stues bort når man er lei – fokuser heller på gaver som kan nytes (les: nippes til) i lang tid fremover.God pappvin perfekt for en slunken januar-lommebok
Mange kjenner nok på følelsen av at lommeboken har blitt noen gram lettere og centimeter tynnere etter desember. Det er lett å bli revet med, og når januar står for dør ønsker man kanskje å senke pengebruken noen hakk. Heldigvis trenger ikke det å «spare» være synonymt med ikke å kunne kose seg. Du kommer for eksempel langt med en god og rimelig boksvin som passer like godt til mat som å nytes alene, og som i tillegg ikke blir tom med det første.Vin til ribbe
En perfekt stekt ribbe med gyllent, sprøtt svor og saftig kjøtt er for mange hedersgjesten i jula. Samtidig må man ikke glemme at selv den største stjerne er avhengig av et godt støtteapparat. Tilbehør som grønnsaker, saus og drikkevarer er alle med på å skape en smaksopplevelse man har lyst til å oppleve igjen og igjen, år etter år. Å velge riktig vin til ribba er en kunst, og ikke noe man skal ta lett på dersom man vil ringe julen inn på rett vis. Fortvil ikke, vi styrer deg i riktig retning.Gavetips i hektiske juletider
Selv om julen er en koselig tid der man er sammen med familie og venner, spiser god mat og pynter med vakre lys, kan den også være stressende. Huset skal vaskes, julekaker bakes og uansett hvor tidlig man er ute er det alltid noen julegaver som skal kjøpes inn. Tiden strekker rett og slett ikke til, og det som i utgangspunktet skulle være en hyggelig førjulssyssel, blir til noe som stjeler energi. Da er det greit med enkle løsninger som gjør gavehandelen mye lettere, for eksempel en god vin som allerede er pakket inn.Herlig julemat, god drikke og koselig julestemning – oppskriften på det perfekte juleselskap
Førjulstiden og romjulen er perioden for selskap med venner og familie. Kaldere vær får oss til å ville trekke inn i varmen og det blir viktig for oss å tilbringe tiden med de vi er glad i. Det er som regel ikke så mye som skal til for å arrangere et vellykket juleselskap – venner og familie samlet i godt lag er ofte mer enn nok. Likevel vil man alltid at gjestene skal ha det så bra som mulig, og i jula ønsker man i tillegg å kjenne litt ekstra på den gode julestemningen. Her får du som vert noen gode tips til hvordan å arrangere det perfekte juleselskap.Bobler til jul og nyttår
Julen er tiden for å ta på seg finstasen og samles til godt lag, og hva går vel bedre sammen med festligheter enn et glass med musserende? Bobler er en naturlig kompanjong til arrangementer der det skal feires med brask og bram. At et nytt år nærmer seg er den perfekte anledning til å poppe noe sprudlende. Her får du noen anbefalinger perfekt for jul og nyttår.God whisky er ikke bare forbeholdt kiltens hjemland
Scotch er kanskje Skottlands nasjonaldrikk, men det vil ikke av den grunn si at skottene er de eneste som vet hvordan å lage god whisky. Du kan nemlig støte på spennende whiskyvarianter i alle verdens hjørner, fra de japanske øyer til mulighetenes land USA. Alle føyer de seg inn i listen over kvalitetswhisky, og alle bringer de noe eget og unikt til bordet.Vin til pinnekjøtt, lutefisk, multekrem og annen julemat
Når julen gjør sin entré er det i hovedsak én ting vi nordmenn gleder oss til – nemlig all den gode julematen. Ribbe, pinnekjøtt, lutefisk, rakfisk, multekrem og julekaker går sin seiersgang i norske hjem i hele desember, gjerne i kompani med ett eller to glass vin. Det er mye god drikke å velge i når julemenyen skal planlegges, men det er ikke alltid like lett å vite hva man skal gå for. Lurer du på hva som passer best til årets julemat? Her får du noen tips.Musserende vin – alkoholens sprudlende stjerne
Ingenting i alkoholverdenen kan måle seg med musserende vin når valget om hva man skal servere til store begivenheter skal tas. Musserende er selskapelighetenes drikk, og korkens «pop!» er startskuddet som setter festlighetene i gang. Samtidig trenger ikke finstasen være på for å rettferdiggjøre nytelsen av et glass bobler. Musserende er også helt ypperlig i de mer hverdagslige sammenhenger.Vin til vilt
Det er mye å glede seg til når høsten gjør sitt inntog. Skogen bugner av bær og sopp, epler og gråpærer er klare for å plukkes og ferskt viltkjøtt fyller bordene i hjem over hele landet. Spennende smaker erketypisk for det norske kjøkken dominerer helgemiddagene og kosen skrus opp til maksnivå når reinsdyr, hjort og tiur blir servert til forventningsfulle gjester. Det eneste som gjenstår for et vellykket måltid er rødvinen, og den kan ikke være hvilken som helst.
Bourbon og Tennessee whiskey – perfekt til bruk i drinker
Mange vurderer kvaliteten på en drink utelukkende basert på blandevannet som benyttes. Når helgen melder sin adkomst og drinkferdighetene skal settes på prøve, strekker mange seg derfor automatisk etter vodkaflasken – et brennevin som ikke smaker noe. Det mange ikke tenker over er at en god cocktail gjerne får sine karakteristiske smaker gjennom brennevinet som blir brukt. Amerikansk whiskey har en smaksprofil helt i tråd med hva man ønsker fra en drink, om det så er surt, søtt eller bittert, og mulighetene er mange.Portvin – ikke bare for gamle damer
At portvin ikke har fått plass på handlelisten din denne helgen er nok ikke helt på jordet å anta. For er det en vin med liten heiagjeng og ufortjent dårlig posisjon i nordmenns hjerter, er det portvin. Ok, så er det kanskje noe man assosierer med gamle bestemødre som ser på såpeopera, men portvin er så mye mer enn det! Visste du for eksempel at du kan bruke det i drinker? En sterkvin som portvin har mange skjulte egenskaper, og det lønner seg å være lutter øre når disse presenteres.
Vin til høstferie
Noen synes kanskje det er trist at dagene blir kortere, solen sjeldnere titter frem og gradene på gradestokken sakte kryper nedover. Andre vet å omfavne høsten og alt som følger med. Peiskos, lekre måltider med sesongens råvarer og mørke høstkvelder med noe godt i glasset er bare noe av det vi kan glede oss til. Det er nemlig ikke så mye som skal til for å gjøre en regnværsdag til noe positivt, og med en vin som kan nytes i sesongens mange kosestunder er man kommet langt på vei.Tiden er inne for krepselag!
Det lønner seg å se til söta bror for inspirasjon en gang i blant. Plutselig plukker man opp ett og annet triks man hadde hatt godt av å implementere i hverdagen. Er man ekstra heldig kommer man over gullgruver som tradisjonen «kräftskiva» – et krepselag uten like som er en av Sveriges best bevarte tradisjoner. Tiden for sjøkreps og snaps er over oss!Sleng på deg lederhosen eller dirndl – nå er det Oktoberfest!
Vi befinner oss i en tid for skikkelig feiring. I september og oktober regjerer en folkefest uten like. Store telt rigges opp, langbord settes frem med plass til alle du kjenner og flere til, og mat og drikke nytes fra tidlig på morgenen til sent på kveld. Kvinner og menn ikledd dirndl og lederhosen fyller gatene i mang en storby, og literglass med øl heises til en prost verden over. Vi snakker selvfølgelig om Oktoberfest, en utbredt festival med røtter helt tilbake til 1810 da den startet som noe helt annet enn en ølfestival.Forskjellen på champagne, Crémant, Cava, Prosecco, og Asti – for ikke å glemme Méthode Cap Classique!
Det er sjelden eller aldri feil med bobler i glasset. Å poppe en flaske musserende er en gledens handling, og vinens sprudlende natur smitter over på oss lenge før drikken treffer leppene. I kategorien bobler finnes det et hav av god drikke å velge i. Derfor kan det være en utfordring å vite forskjellen. For hva skiller egentlig en Champagne, Crémant, Cava, Prosecco, Asti og den litt mindre kjente Méthode Cap Classique?
Larsen Cognac og skipet som tok verden med storm
Da Jens Reidar Larsen som 24-åring la ut på turen over dammen til det store og ukjente USA i 1919, visste han nok ikke hva som lå ham i vente. Han kom seg nemlig aldri så langt. Turen endte i Bourdeaux på grunn av komplikasjoner, noe vi som sitter igjen kan være evig takknemlig for. Foruten problemet han støtte på, hadde vi verken hatt glede av de edle dråpene Larsen Cognac eller de ikoniske flaskene formet som vikingskip, hele 100 år senere etter Larsen selv satte ut på oppdagelsesferd.