Artikler

Julegavetips

Julen kommer, for noen, like uventet hvert år. Plutselig er den her, og man har ikke fått summet seg til å tenke på julegaver en gang. Å finne julegaver er ikke en enkel oppgave, særlig ikke til den som har alt. Da er det greit å holde seg til en enkel regel; unngå å kjøpe duppedingser som stues bort når man er lei – fokuser heller på gaver som kan nytes (les: nippes til) i lang tid fremover.

Imponer med ekte tequila

De fleste har hørt om tequila. De som også har smakt tequila er trolig av den oppfatning at de har drukket ekte vare. Sannsynligheten er stor for at dette ikke er tilfellet. De flestes erfaring med tequila er i form av «tequila mixto», en variant med kun 51% agave der de resterende prosentene består av sukker, melasse og syntetiske tilsetninger. I Norge er det tequila mixto som dominerer markedet, mens tequila av 100 % agave selges i en svært begrenset mengde.

Dersom du vil imponere denne julen, vil en tequila merket «100 % agave» gjøre jobben. En slik tequila kan sammenlignes med de store i brennevinverdenen, og drikkes på samme måte som en whisky og cognac etter eller under et godt måltid. Glem shots med salt og lime – dette er kvalitetsdråper som skal nytes deretter.

Los Tres Toños produseres i tequilahuset Tequila Selecto de Amatitan i Jalisco, Mexico. Destilleriet drives av familien Reynoso som har drevet med agavedyrking i flere generasjoner. De vet med andre ord hva de driver med, og det kjennes i smaken:

  • Los Tres Toños Blanco 100 % Agave har en klar farge og dufter av urter, tjære, røyk og sitrus. Når du tar en slurk av denne tequilaen går du gjennom tre stadier: Først vil du kjenne en mild og rund smak, deretter blir smaken noe røffere med et tydelig røykpreg før den avslutter med en sukkersøt pepperpreget smak.
     
  • Los Tres Toños Reposado 100 % Agave er modnet på amerikanske bourbonfat. Den har en gyllen ravfarge, dufter av urter og blomster med hint av tjære og har en rund smak med preg av honning.
     
  • Los Tres Toños Añejo 100 % Agave er det nærmeste du kommer den skotske øyen Islay i Jualisco Mexico. Med andre ord – dette er det perfekte alternativet for den som elsker den røkte maltwhisky-smaken.

Don Abraham Blanco Organic er også en tequila å regne med. Som Los Tres Toños produseres Don Abraham i delstaten Jalisco, men har helt andre smaksnotater – smaken er preget av sitrus og pepper fremfor røyk. Den har en duft av søt destillert agave, blomster, urter, kakao, mandel og kanel. Don Abraham Blanco Organic passer utmerket til både cocktails og å nytes rent.

Kombiner gjerne Cognac med sjokolade eller søt frukt.

Cognac for den sofistikerte

Cognac er drikken man gjerne nyter romtemperert etter middagen fra et tulipanglass med stett. Kombinert med sjokolade eller søt frukt er cognac en opplevelse i seg selv, og er perfekt som julegave til den som vet å sette pris på det gode liv. Cognac produseres kun i den franske byen med samme navn, et område kjent for sitt druebrennevin. Brennevinet destilleres to ganger før det legges på fat for å modnes. Modningstiden betegnes med kvalitetsstemplene VS, VSOP og XO. I VS må den yngste cognacen i blandingen være minst to år gammel, i VSOP minst fire år og i XO minst ti år gammel. Vil du virkelig glede en cognacentusiast denne julen er det derfor en XO du bør velge.

Larsen X.O. er fremstilt av de beste gamle Grande Champagne- og Fins Bois cognacer med en modningstid på 10 til 40 år. Jens Reidar Larsen, grunnleggeren av Larsen Cognac forstod verdien av å skille seg ut, og utviklet et brennevin som omfavner en unik stil. Larsen XO er rik, kompleks og intens med aroma av moden frukt, svisker, valnøtt, balsamico, hummus, kanel og pepper. Dette er en myk og rund cognac med et bemerkelsesverdig aromaspekter man kun får av langtidslagring. Sofistikert eller ei, mottageren av denne julegaven vil uten tvil bli takknemlig.

Les også: Drinker du enkelt kan lage basert på Cognac

En god whiskey til den allsidige

Amerikansk Whiskey er et svært allsidig brennevin som har ført til en følgerskare verden over, alle med ulike preferanser for hvordan brennevinet skal nytes. De som foretrekker å nippe, lukte og smatte følger rådene til whiskey-connoisseurs som anbefaler å drikke whiskey neat fra et Glencairn whiskeyglass. Dette glasset er spesielt designet for å lede aromaen fra brennevinet opp og ut mot nesen, da lukt spiller en stor rolle også for smak. Andre foretrekker å drikke whiskey on the rocks, altså med isbiter. Dette kjøler brennevinet ned, samtidig som det også vannes ut når isbitene smelter. I tillegg har vi de som foretrekker å lage cocktails på whiskey, og det med god grunn. Amerikansk whiskey er svært godt egnet som drinkingrediens, og mulighetene hva gjelder smak og utførelse er uendelige.

Jack Daniels’ Tennessee Whiskey, også kjent som Old No. 7, foretrekkes av både de som liker å drikke whiskey neat, on the rocks eller i coktails. Jack Daniel Distillery ble grunnlagt i 1866 i småbyen Lynchburg, Tennessee, av den da 16 år gamle Jasper Newton «Jack» Daniel. Mr. Jack som han også ble kalt, hadde en nese for brennevin av høy kvalitet, noe vi kan nyte godt av den dag i dag.

Old No. 7 er en rund og myk whiskey med preg av fat og vanilje, og har blitt en favoritt verden over. Vil du slå på stortromma denne julen er derfor en treliters Jack Daniel’s Tennessee Whiskey garantert å overraske. Hvorfor Mr. Jack kalte whiskeyen Old No. 7? Noen sier 7 var lykketallet hans, andre at den 7. batchen var den beste, mens visse mener det refererer til en av Jacks mange kvinnelige bekjentskaper. Mr. Jack etterlot seg ingen forklaring, men heldigvis lot han oppskriften være tilgjengelig for de kommende generasjoner. Det som er sikkert er at vedkommende som får denne i julegave er garantert å bli salig fornøyd.

Bitters til matentusiasten

Brennevin er ikke bare til for å gjøre smaksløkene til lags, noen kan også ha helsefremmende kvaliteter. I små mengder selvfølgelig. Bitters inneholder tradisjonelt et stort antall urter, blomster, røtter og planter som kan ha en positiv effekt på mage og tarm. Urtebrennevinet ble faktisk opprinnelig utviklet som patentert medisin! I dag karakteriseres bitters som digestive som i små mengder kan bidra til en god fordøyelse. Etter et måltid, særlig tung julemat, fungerer bitters som en hjelpende hånd for magen. Har du en matentusiast i familien eller vennegjengen er derfor urtebrennevin den perfekte julegaven.

Fernet Branca er en kjendis i bitters-verdenen med hele 27 ulike urter fra fire kontinenter på ingredienslisten. Oppskriften er hemmelig og har blitt videreført i generasjoner for å bevare kvaliteten. Fernet Branca har en intens, rik og balansert aroma som bidrar til en behagelig avslutning etter måltidets slutt. Særlig i juletider er dette verdifullt, da man skal ha plass til både ribbe, medisterkaker, pinnekjøtt, julepølse, tilbehør julekaker, dessert og listen fortsetter. Ingenting i brennevinverdenen sier god jul like tydelig som en treliters Fernet Branca man kan nippe til året gjennom med familien og venner! Magen vil i hvert fall bli veldig fornøyd.

Du har lagt til dette elementet i din favorittliste