Artikler

Gin-tips fra en av Norges fremste cocktailbartendere

Da Truls Thomsen vokste opp var han sikker på at fremtiden lå i petroleum, og valgte derfor en studieretning som skulle ta ham inn i oljebransjen. Ved en tilfeldighet tok han som 18-åring jobb som ryddegutt i en bar, og havnet bak bardisken ved fylte 20. Thomsen oppdaget da en lidenskap for miksologi. Siden den gang har han vunnet norgesfinalen i verdens største gin-konkurranse to år på rad, åpnet bar og gitt ut bok om favorittbrennevinet, gin. Hans største ønske? At flere åpner øynene for ginens egenart og leker seg med de ulike smakene.

Med kjærlighet for gin

Vi skal være glad for at det ikke ble noe av den masteren i petroleumsteknologi Thomsen hadde sett seg ut. I 2013 og 2014 vant han den norske finalen i verdens største gin-cocktailkonkurranse Beefeater MIXLDN, og havnet på topp 8 i den internasjonale finalen begge årene. I 2014 vant han i tillegg prisen for beste signaturcocktail. Det var også dette året at drømmen om å åpne egen bar for alvor begynte å spire. To år senere åpnet han Pjolter og Punsj i Stavanger sammen med André Kvilhaug. De siste fire årene har Thomsen jobbet som konsulent for leverandører, barer og restauranter, hvor han har holdt krus, smakinger og masterclasses med gin som hedersgjest. Og om ikke det var nok har han også skrevet bok. Om gin, selvfølgelig.

Jeg ble kontaktet av forlaget Vigmostad & Bjørke som hadde et ønske om å gi ut en bok om gin, og jeg grep muligheten med glede. Å skrive en bok var ikke noe jeg selv hadde tenkt på før den tid, men jeg har virkelig satt pris på det og lært utrolig mye, forteller Thomsen.

Boken heter «Gin – en bartenders guide» og viser godt hvor stor kjærlighet Thomsen har for brennevinet. Her tar han for seg alt fra ginens historie til hvordan gin kan nytes i ulike settinger, helst som en cocktail. For er det et brennevin som er god i drink er det gin, selv om det kanskje ikke var slikt det begynte.

Historisk sett ble gin drukket rent som alle andre brennevin. Urtene og krydderne brukt i produksjonen var der for å maskere den vonde smaken, som på den tiden var full av fuseloljer, bismak fra produksjonen og ofte også metanol. Den største endringen på dette tror jeg skjedde da cocktailen virkelig tok av i USA ved slutten av 1800-tallet, begynnelsen av 1900-tallet, sier Thomsen.

På denne tiden var det enorme mengder eksport av gin fra England. Bartenderne fant ut at det krydrete brennevinet var perfekt å mikse drinker med. Ginen tok dermed plassen til brandy, genever og bourbon i klassiske cocktails. Dette har ført til at de alle fleste produsenter i dag lager gin med en tanke om at det skal brukes i en drink, noe som åpner for mange spennende smaker og tolkninger av det populære brennevinet.

Gin – både for nybegynnere og viderekommende

Bak baren hos Pjolter og Punsj i Stavanger mikses og trikses det med gin på daglig basis. Baren er en nordisk cocktailbar hvor det i hovedsak blir benyttet nordisk brennevin og ingredienser tett knyttet til nordisk historie og kultur. Navnet har baren fått for å hedre de to største drinkene gjennom tidene i Skandinavia.

Pjolteren vokste frem på 1870- tallet, men forsvant fra den norske talen utover 1960-tallet. Pjolteren er også kjent som Grogg, Sjus, eller Highball, og var rett og slett en enkel blanding av brandy eller whiskey og selters. Når det gjelder punsj kom den opprinnelig fra England og den engelske marinen, men svenskene laget også sin egen variant. Svensk punsj (eller punsch som det skrives der), var en mye søtere drikk med høyere alkoholprosent og var svært populær i Skandinavia, forteller Thomsen.

Selv sverger Thomsen til drinkene Negroni og Martini. Negroni er en søt, kraftig og bitter drink som passer til enhver situasjon. Den er i tillegg svært enkel å lage og inneholder ingredienser man stort sett finner i alle barer. Martinien er den ultimate cocktail og viser virkelig frem ginens kvaliteter, ifølge Thomsen. Martini er en friskere drink enn Negroni, og har ginen i en svært sentral rolle. Derfor vil valget av gin også påvirke smaken på drinken i mye større grad. Er du nybegynner på gin-fronten kan det lønne seg å prøve ut slike varianter, ikke kun standard Gin & Tonic. Thomsen har flere tips til nybegynnere som ikke helt vet hvordan de skal gå frem.

Med litt sitronjuice og sukker kan man lage en enkel Gin Sour hjemme, hvor man får frem det gode krydderet i ginen på en frisk og ny måte. Blir drinken litt kraftig kan man toppe med litt sodavann og lage en Tom Collins. Det krever mye mindre arbeid enn folk flest tror, det gjelder bare å huske å ta med seg et par sitroner når man er på butikken, forklarer han.

Også de mer erfarne ginentusiastene kan prøve seg frem med brennevinet på nye og spennende måter. Et enkelt triks er å smaksette ginen før man bruker den i GT eller en annen cocktail. Te fungerer svært godt til å gi brennevinet en frisk og annerledes smak. Det eneste du trenger å gjøre er å ha noen teposer oppi ginen. Dette vil sette smak veldig fort, og man må passe på å ikke la det trekke for lenge slik at det blir bittert og beskt. Også frisk frukt, bær, urter, kaffe og kakao kan bidra til å gi ginen en interessant og smakfull dimensjon. Her er det bare fantasien som setter grenser!

Bak baren hos Pjolter og Punsj i Stavanger mikses og trikses det med gin på daglig basis.

Mangfold og kompleksitet

For Thomsen er det vanskelig å trekke frem akkurat hva det er som gjør at han liker gin så godt, men han legger stor vekt på kompleksiteten til brennevinet og ikke mist mangfoldet som finnes der ute. Ingen gin er like, og prøver man seg frem vil de fleste slutt finne en variant som passer egne preferanser og smaksløker. Felles for dem alle er i utgangspunktet den dominerende einebær-smaken, men det finnes også gin der den ikke er like fremtredende.

Jeg liker svært mye når det kommer til gin, men i bunn og grunn er det kompleksiteten og mangfoldet som finnes der ute.

Jeg er nok litt av den gamle skolen, og det er mange nye typer gin jeg ikke liker så godt. I noen tilfeller er jeg faktisk også litt uenig om man i det hele kan kalle det en gin. Heldigvis dukker det også opp veldig mange moderne variasjoner der einebær er den dominerende smaken, men som er mer komplekse. Det er dette som gjør gin utrolig spennende å jobbe med når det kommer til drinker, sier Thomsen.

Et godt eksempel på en ny gin av «den gamle skolen» er Hernö Gin – Europas mest prisbelønte gin-destilleri. Det svenske selskapet ble grunnlagt i 2011 av Jon Hillgren, og lanserte sin første gin i 2012. Allerede året etter tok de sin første Gin Grand Master. Siden den gang har de vunnet priser som Gin Producer of the Year 2016/2017 og World’s best Gin 2017/2018. Et vellykket og imponerende destilleri med andre ord.

Hernö Gin smakte jeg for første gang i 2014, og jeg det var kjærlighet ved første sipp. Det er en moderne gin med kraftig aroma av einebær, og har sitt eget nasjonale særpreg av mjødurt og tyttebær. Dette var helt nytt for meg, men det var en gin i min gate. Signaturpreget til Hernö gjør at den ikke alltid gjør seg bra i klassiske cocktails, men man må heller tilpasse drinken rundt ginen. Den står i barskapet mitt hjemme og er fortsatt en av de mest spennende gin jeg noen gang har jobbet med, forteller Thomsen.

I produktrepertoaret til Hernö Gin finner vi flere spennende varianter som alle bringer noe nytt og spennende til bordet. Hernö Gin er en London dry gin som har vunnet en rekke internasjonale priser. Den har en rund einebærkarakter med ferske sitrustoner og kompleks blomstersmak. Hernö Juniper Cask Gin er tilsatt en lavere andel vann og blitt lagret på tønner av einer i 30 dager. Den har en fremtredende smak av grønne einebær med blomstrende pepper, etterfulgt av en diskret vaniljesødme. Hernö Navy Strenght Gin er en favoritt blant gin-kjennere, og har som Hernö Gin vunnet mange priser. Den har en kraftig smak med lettdrikkelig tekstur og varme. Hernö Old Tom Gin er en Hernö Gin med ekstra tilsatt mjødurt i destillasjonen. Old Tom var veldig populær i England rundt 1800-tallet, og har fått en renessanse i den nye craft gin-bølgen. Den har vunnet utallige priser og anses som en av de beste Old Tom i verden. Til slutt har vi Hernö Sloe Gin – en gin som blir lagret sammen med slåpebær i tre måneder, før en liten prosentandel sukker har blitt tilsatt for å skape balanse.

Det er altså mange forskjellige typer gin der ute, og alle innehar ulike kvaliteter. Har du fått for deg at gin ikke er noe for deg, har du derfor mest sannsynlig ikke funnet den riktige varianten. Og hvis Gin & Tonic ikke er noe du roper hurra for, kan du alltids prøve andre cocktails med gin. Hva med å prøve en Hernö Gin Sour eller Tom Collins neste gang du skal kose deg med en cocktail?

Hernö Gin Sour. Foto hentet fra hernogin.com

Oppskrift Hernö Gin Sour:

4 cl Hernö  Gin Navy Strength
20 ml sitronjuice
20 ml sukkerlake
10 ml eggehvite
 

Ha Hernö Gin Navy Strength, sitronjuice, sukkerlake og egg i en shaker. Rist godt uten is, før du har is i shakeren og rister enda litt til. Sil over i et whiskeyglass fylt med is.

Tom Collins. Foto hentet fra hernogin.com

Oppskrift Tom Collins:

50 ml Hernö Old Tom Gin
30 ml sintronjuice
20 ml sukkerlake
Sodavann
Sitronskall

Ha Hernö Old Tom Gin, sitronjuice og sukkerlake i et highball glass. Fyll glasset opp med is, topp det hele med sodavann og rør rundt. Pynt til slutt med sitronskall.

Du har lagt til dette elementet i din favorittliste