Artikler

Amarula Vanilla Spice – afrikanske dråper perfekt for den norske vinteren

Vinteren i Norge kan, ikke overraskende, være hard for mange. Når mørket du våknet til faller på igjen før du har fått summet deg, og kulden kryper inn i både husets og kroppens mange kriker og kroker, kan man fort bli lei. Da er det ekstra deilig å kose seg med noe god og varmt i glasset foran et knitrende ildsted.

Flytter vi blikket sørover til Afrika, et kontinent som kjenner på solens varme året rundt, finner vi edle dråper perfekt for de kalde vintrene i nord. Amarula Vanilla Spice passer ypperlig som dessert etter middagen, til sene kvelder foran peisen eller ettermiddager rundt et bål mens marshmallowsen godgjør seg i flammene. Dette kan vi kan takke bryllupstreets frukter for.

Marulatreet og dets mange beundrere

På savannen i Afrika står et imponerende tre omkranset av elefanter. Her slapper de av i skyggen fra treets mange greiner og spiser fruktene som har falt ned på bakken. Treet kalles bryllupstreet av de lokale stammene og bærer navnet Marula. Med en historie som går flere tusen år tilbake i tid, er den opphavet til mange spennende afrikanske legender.

Den eksotiske frukten treet bærer er høyt elsket av mennesker som dyr, og elefantene reiser flere mil for å få en smak av frukten som fyller treets greiner en gang i året. Elefantenes bestemte gange mot trærnes beliggenhet gir innhøsterne et hint om at frukten nå er klar for å samles inn, og arbeidet for å dele ressursene likt mellom dyr og mennesker starter. På den måten kan elefanter fortsette å møtes under marulatreet hvert år, og vi mennesker kan nyte godt av fruktens mange egenskaper – da særlig gjennom kremlikøren Amarula.

Når marulafrukten er modnet til perfeksjon blir den håndplukket av innhøsterne

Svært godt i både kaffe, kakao og krydret te

Frukten fra marulatreet gjennomgår en lang prosess før den er klar for å nytes som kremlikør. Når marulafrukten er modnet til perfeksjon blir den håndplukket av innhøsterne. Deretter tas steinene ut, før kjøttet blir knust og gjæret. Etter gjæring blir væsken destillert og modnet i franske eikefat i minst to år, noe som gir drikken en naturlig smak av vanilje. Kremfløte blir deretter tilsatt for å gi kremlikøren den rike, fløyelslignende tekstur. På dette tidspunktet blir Amarula Cream tappet i flasker og sendt til alle verdens hjørner, men Amarula Vanilla Spice er enda ikke helt ferdig. Den tilsettes i tillegg vaniljeekstrakt fra Madagaskar og afrikansk ingefær for å skape en mykere, mer krydret og rik kremlikør.

Det er derfor ikke så vanskelig å se for seg at Amarula Vanilla Spice er ideell for kalde vinterdager i nord, da vinden blåser som verst. Både vanilje og ingefær går svært godt i både kaffe, kakao og krydret te. En liten dert Amarula i en varm kaffekopp etter middagen eller i termosen på tur, kan sette stemningen for hele kvelden. 

Spennende drinker og desserter med Amarula

Det er ikke bare i varme drikker Amarula Vanilla Spice gjør seg godt. Den er også ypperlig servert avkjølt i et glass for seg selv, eller inkorporert i desserter og drinker. En smakfull Amarula Vanilla Spice Latte er den perfekte avslutning på et godt måltid hele året, men særlig passende når snøen daler ned utenfor. Sett frem noen hjemmelagde pepperkaker på bordet, kanskje disse også laget med en Amarula-tvist, for en dessertkombinasjon som virkelig gir mersmak.

Oppskrift Amarula Vanilla Spice Latte (4 pers):

45 cl Helmelk
25 cl Amarula Vanilla Spice
12 cl Kremfløte

1/2 ts malt nellik
1/2 ts malt kardemomme
3/4 ts malt muskat
1/4 ts malt sort pepper
1 ss sort té

Varm opp alle ingrediensene, foruten Amarula Vanilla Spice, til ca 80°. Fjern pannen fra varmen, dekk til og la den hvile i 15 min.
Sil blandingen gjennom en finmasket sil, og bland inn Amarula Vanilla Spice.
Kan nytes med en gang, eller lagres kjølig til bruk.
Når den er klar til å drikkes, varm opp blandingen til ca. 70° og skum* den

*Til å skumme blandingen er det nok med visp eller shake den i et glass med lokk

Amarula Vanilla Spice Latte

Oppskrift pepperkaker med Amarula:

125 g romtemperert smør
90 g brunt sukker
115 g mørk sirup
130 g Amarula Vanilla Spice
375 g mel
1 ts natron
2 ts malt ingefær
1 ts kanel

Bland smør og sukker til miksturen har en kremet konsistens. Ha i sirupen og alt det tørre, og miks det sammen til en deig. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i noen timer, ideelt over natten.

Forvarm ovnen til 180 grader. Strø litt mel på kjøkkenbenken eller på en fjøl, og kjevle deigen til den er omtrent en halv cm tykk. Trykk ut ulike former i deigen, og plasser dem på en smurt langpanne. Du kan også bruke bakepapir. La dem ligge litt i kjøleskapet til de kjennes faste. Bak dem deretter i 20–25 minutter midt i ovnen. Vel bekomme!

Du har lagt til dette elementet i din favorittliste