Artikler

Vinen uten navn – prakteksemplaret på at skinnet kan bedra

Hva er det som er viktig for deg når du skal velge vin? Er det mengden garvestoffer? Pris? Designet på flasken kanskje? Vi har alle ulike preferanser når det kommer til vin, men er det noe de fleste kan stå sammen om å mene, er det at smak uten tvil er den viktigste faktoren.
Kein Name og Sin Nombre – vinene uten navn, er prakteksemplarer på at en vin ikke nødvendigvis trenger å se ut som en million for å smake som en.

Fokus på best mulig innhold

Har du noen gang lurt på hva du betaler for når du kjøper en vin? Mest sannsynlig ikke, men er du av den prisorienterte typen kan det være en lur idé å ofre det en tanke. Det er nemlig ikke bare det drikkbare innholdet du betaler for når du går til innkjøp av en vin, du betaler også for flaskens utseende. Jo mer penger produsenten bruker på design og markedsføring, jo mer vil det ferdige produktet koste.

I 2017 kom den første vinen i en ny produktserie, Kein Name. Her har produsenten valgt å sette alt som har med design og markedsføring til side og kun fokusere på vinens kvalitet. Det gjør at de kan vie all innsats til å produsere vin av topp kvalitet, samtidig som forbruker kun trenger å betale for det som konsumeres. Prisen vil derfor bli betraktelig lavere enn hva en vin av denne kvaliteten vanligvis ville kostet. En vinn-vinn situasjon for både produsent og forbruker altså.

Vinen uten navn

Kein Name og Sin Nombre, som på godt norsk oversettes til «uten navn», er bare begynnelsen på et spennende konsept. Den første vinen kom på markedet i 2017 og heter Kein Name Rheinhessen Trocken Riesling. Det er en syrefrisk og tørr hvitvin med fruktige aromaer fra Rheinhessen, den største vinregionen i Tyskland. Druene i regionen har blitt dyrket siden romertiden og er kjent for å produsere tørre og kraftige Rieslinger.

Kein Name Niederösterreich Grüner Veltliner er en hvitvin fra Østerrikes største vinregion Niederösterreich. Hvitvinsorten Grüner Veltliner lages av druen med samme navn, og resulterer i lett fruktige viner med merkbar aroma av krydder og hvit pepper.

Flytter vi oss sørvestover til Spania kommer vi til vinregionen Rias Baixas, et område kjent for hvitviner basert på druetypen Albariño. Vinen Sin Nombre Rias Baixas Albariño blir laget her, og har alle kvalitetene en Albariño i toppskiktet skal ha. Vinsorten er kjent for sin særegne botaniske aroma med hint av aprikos og fersken, og er lett og syrefrisk.

Vinene er alle et resultat av en arbeidsmetode der godt vinhåndverk er essensen i produksjonen, ikke design eller markedsføring. Det gjør at produsenten kan fokusere på topp kvalitet og samtidig gi dem en pris lommeboken kan gå god for.

Etikett som kommer raskt til poenget

Å orientere seg i mylderet av vinutvalget på Vinmonopolet er ikke alltid en enkel oppgave. For den uforberedte kan oppgaven ofte virke uoverkommelig, og design blir gjerne den utslagsgivende faktoren for valget. Er man heldig treffer man blink, men det hender også at man bommer og velger noe helt utenfor sin personlige smak. Det er ikke utypisk at vakkert design gir falske forhåpninger.

Hva får du så om du stripper en vin fri for fancy emballasje? Jo, vinene uten navn – Kein Name Riesling, Kein Name Grüner og Sin Nombre Albariño. Ordtaket «man skal ikke skue hunden på hårene» er som skapt for disse vinene. Det hvite klistremerket på flaksen rapporterer kun det man trenger å vite: druesort, region og årgang.

En vin som kommer raskt til poenget og kun bryr seg om å gi en god vinopplevelse til forbrukerne, er vin det bør finnes mer av. Neste gang du er på utkikk etter en god hvitvin er det derfor bare å se etter vinen uten navn, der produsent anså design som en unødvendig kostnad og heller investerte tid og penger i godt innhold.

Du har lagt til dette elementet i din favorittliste