Artikler

Vin til høstferie

Noen synes kanskje det er trist at dagene blir kortere, solen sjeldnere titter frem og gradene på gradestokken sakte kryper nedover. Andre vet å omfavne høsten og alt som følger med. Peiskos, lekre måltider med sesongens råvarer og mørke høstkvelder med noe godt i glasset er bare noe av det vi kan glede oss til. Det er nemlig ikke så mye som skal til for å gjøre en regnværsdag til noe positivt, og med en vin som kan nytes i sesongens mange kosestunder er man kommet langt på vei.

Peiskos og erkenorske matretter

Etter varme sommerdager er høsten ofte et velkomment skue for mange nordmenn. De skiftende årstidene har hver sin sjarm, og alle besitter kvaliteter typisk for tiden. Vinteren bringer snø og skiføre, våren introduserer farger og fuglesang, sommeren gir sol og badevær og høsten legger til rette for peiskos og erkenorske matretter.    

En god rødvin kan fint drikkes hele året rundt til de rette anledninger. Samtidig skal man ikke se bort ifra at visse viner smaker ekstra godt når været herjer utenfor, det knitrer fra peisen og middagen godgjør seg på kjøkkenet. For er det noe en rødvin som skal nytes på høsten må besitte, er det evnen til å gjøre all den gode maten sesongen bringer med seg enda et hakk bedre.

Les også: Opplev vin, kultur og vakker natur i fantastiske Verona

Rødvin som omfavner høstens egenart

Det vi ser etter på høsten, er fyldige viner med myke tanniner som omfavner de karakteristiske smakene vi gjerne assosierer med høsten. Tyttebær, rognebær, svarthyll, gresskar, sopp, poteter, rødbete, pastinakk, epler, gråpære, einebær, bergmynte og grønnkål er bare noen av råvarene typisk for sesongen. Hvilken vin passer best til disse smakene? I tillegg tar mange turen til hytta når høstferien banker på, og da vil en BIB være det naturlige valget når bilen skal pakkes for tur.

Faustino BIB har en dyp rødfarge med preg av mørkerøde bær, tørket frukt og blomster over integrert fat. Den er sval og balansert, men også kompleks i smaksnotatene med en ettersmak med god lengde. Faustino BIB er perfekt i kombinasjon til en kyllingsalat med pærer, rødbeter og nøtter. 

Red Rock Zin Zinfandel er en rik rødvin fra California laget av friske druer modnet under den sterke Californiske solen. Den har en intens og uttrykksfull duft av modne røde bær og krydder. Red Rock Zin gjør seg svært godt i selskap med en hjemmelaget reinsdyrpizza med kantareller.

Signature Series Brunel Côtes du Rhône er en rødvin med fruktig smak, god konsentrasjon og lengde. Aromaen av skogsbær, jordbær og krydder gjør seg ypperlig sammen med mørt oksekjøtt, smørstekte rotgrønnsaker, fløtesaus og tyttebær.

Piemonte Rosso har en nydelig, intens aroma av kirsebær, plomme og rose, med hint av mandler og mineraler. Hva annet kan slike spennende smaksnotater kombineres med enn vilt og lam? Åpner du denne neste gang du skal servere fårikål er du garantert å imponere både gjester og smaksløker.

Råvarer rett fra naturen

Høstferien opprinner fra tiden der poteten var den viktigste råvaren i den norske kosten, og barna måtte ta obligatorisk fri fra skolen for å hjelpe til med innhøstingen av årets avling. Slik er det ikke lenger i dag, men høsten er fortsatt den perfekte tiden for å finne lekre råvarer til middagen andre steder enn i matbutikken. Ta på deg støvlene og vandre inn i skogen på leting etter tyttebær og sopp, høste epler og gråpærer fra trærne eller samle sammen einebær til fårikålen. En god rødvin blir nemlig enda bedre i kombinasjon med en matrett der råvarene er håndplukket av kokken selv.

Les også: Forskjellen på Champagne, Crémant, Cava, Prosecco og Asti – for ikke å glemme Méthode Cap Classique!

Oppskrift fårikål med selvplukkede einebær til fire personer:

1,5 kg lammekjøtt med nok fett og ben
1,5 kg hodekål
2 ts salt
4 ts hel pepper
1 ts einebær
3 dl vann

Del hodekålen i båter, og pass på at de henger sammen i store stykker. Legg lam og kål lagvis i en stor gryte og sørg for at fettsiden på kjøttet vender ned. Husk også å strø salt, einebær og pepper mellom lagene. Dersom du ikke ønsker å måtte fiske ut pepperkornene når det skal spises, kan du benytte deg av en pepperbeholder.

Hell over vann og kok opp. Sett på lokk, senk varmen og trekk kjøttet til det er mørt og løsner fra beinet. Dette tar omtrent 2,5 timer. Pass på at det alltid er nok vann slik at kålen ikke svir seg. Smak til med salt og pepper og server rykende varm med poteter.

Et tips er å lage nok mat slik at det er igjen rester. Mange synes nemlig at fårikål er enda bedre dagen etter!

Du har lagt til dette elementet i din favorittliste