Artikler

Portvin – ikke bare for gamle damer

At portvin ikke har fått plass på handlelisten din denne helgen er nok ikke helt på jordet å anta. For er det en vin med liten heiagjeng og ufortjent dårlig posisjon i nordmenns hjerter, er det portvin. Ok, så er det kanskje noe man assosierer med gamle bestemødre som ser på såpeopera, men portvin er så mye mer enn det! Visste du for eksempel at du kan bruke det i drinker? En sterkvin som portvin har mange skjulte egenskaper, og det lønner seg å være lutter øre når disse presenteres.
I Dourodalen i Portugal har det blitt laget vin i minst to tusen år

Vi begynner med begynnelsen – hva er egentlig portvin?

Portvin er en sterkvin som produseres i den robuste regionen Douro, nordvest i Portugal. Her har det blitt laget vin i minst to tusen år, men portvinen så ikke dagens lys før på slutten av 1600-tallet. Det var på denne tiden handelskonfliktene herjet mellom England og Frankrike. Som en konsekvens av dette boikottet engelskmennene all fransk vin, og måtte se seg om etter andre områder å få tak i den røde drikken.

Douro-dalen i Portugal var kjent for sine bemerkelsesverdige viner som ikke kunne kopieres andre steder. Druetypene Touriga Nacional, Touriga Francesa og Tinta Barroca som ble dyrket i de bratte, steinete åsene hadde en helt unik smak og fremtoning. Det var nok ikke vanskelig for engelskmennene å bestemme seg for at dette var vinen de ønsket – problemet var bare den lange båtturen hjem.

For at vinen skulle holde seg under reisen tilbake til England, tilsatte engelskmennene druebrennevin i vinen. Dette fikk tilnavnet «forsterking». De oppdaget at vinen ble betydelig søtere dersom brennevinet ble tilsatt tidlig nok i gjæringsprosessen. Da ble gjæringsprosessen avbrutt før gjæren hadde spist opp alt sukkeret, og man satt igjen med en naturlig søt vin med et alkoholinnhold på opptil 20 %. Portvinen var herved født.

I dag kan de eldste og aller beste produsentene av portvin se tilbake på godt over 300 år med sammenhengende drift. Taylor, Fladgate & Yeatman, eller bare Taylor’s, ble grunnlagt i 1692 og er en av de ledende portvinprodusentene den dag i dag. Som eiere av to av de aller beste vingårdene i Douro er man garantert kvalitet i hver eneste flaske som produseres.

Portvin i drinker

Nå som vi har tatt for oss portvinens historie, kan vi bevege oss inn i nåtiden – nemlig en alternativ måte til hvordan vinen kan nytes i det 21-århundre. Selv om portvin er godt på egenhånd, er det ingenting i veien med en drink som gir sterkvinen en ny dimensjon. Kanskje det nettopp er dette du trenger for å se på portvin som et fullverdig tilskudd i barskapet?

Espresso Martini med portvin

Oppskrift Espresso Martini:

4 cl Caffé Borghetti
2 cl Portvin Taylor's LBV
4 cl Espresso
1 cl Agavesirup
1 Kanelstang

Shake alle ingrediensene i en shaker med is og hell over i et avkjølt Cocktailglass. Caffé Borghetti gjør at det blir et fint skum på toppen.

New York Sour med portvin

Oppskrift New York Sour:

4 sl Jack Daniel’s
3 cl Sitronjuice
2 cl Sukkerlake
Topp med Portvin Taylor's LBV

Shake alle ingrediensene utenom portvinen i en shaker. Hell over i et glass fylt med isbiter og topp med portvinen.

Bloody Mary med portvin

Oppskrift Bloody Mary:

4 cl Koskenkorva Vodka
6 cl tomatjuice
3 dråper Tabasco
4 dråper Worcestersaus
1 cl sitronjuice
1 cl Portvin
1 ts Dijonsennep
Salt, pepper, chiliflak som garnityr

Fyll glasset opp med isbiter og ha i alle ingrediensene. Rør rundt og topp det hele med salt, pepper og chiliflak etter behag.

Portvin, Stilton ost og pære

Portvin + mat = sant

Mange setter likhetstegn mellom portvinens smaksnotater og maten man typisk assosierer med jul. Julekaker, sjokolade og nøtter går for eksempel svært godt sammen med en Taylor’s Tawny Port. Du er kanskje kjent med at blåmuggost smaker fantastisk med noe søtt? En utbredt tradisjon i England er å spise ost, gjerne Stilton, med en god Tawny Port, så hvorfor ikke slå på stortromma og prøve ut en norsk variant? Pepperkaker med blåmuggost i kombinasjon med portvin er faktisk enda bedre enn det høres ut!

Er det noe som aldri slår feil til en portvin er det sjokolade. Det er noe med sjokoladen som går som hånd i hånd med smaksnotatene man finner i en portvin. Nå trenger du ikke lenger være usikker på hva som passer best å servere til sjokoladekaken på bursdagsfesten.

Samtidig er det ikke bare søtsaker som går godt med portvin. Taylor’s LBV 2013 og Taylor’s LBV 2012 halvflaske har begge pepperpreget frukt i nese og smak, som gjør dem til det perfekte tilskuddet til pepperbiffen. Peppernotatene i portvinen hentes frem i biffen og bidrar til å gjøre måltidet til noe helt unikt og smaksrikt.

Portvin er i tillegg svært god å bruke i sauser som tilbehør til rødt kjøtt, da særlig til en mør reinsdyrfilet. På Matprat.no finner du oppskriften på en smaksrik portvinssaus som gir nyttårsmiddagen det lille ekstra.

Tawny port ligger lagret på fat hos Taylor's

De ulike typene portvin

Portvin kommer i en rekke varianter som strekker seg fra ungdommelige til mer distinktive smaker. Vi deler gjerne portvin opp i fire ulike stiler ut ifra lagringstid, druer, smak og kvalitet:

  • White Port lages på hvite druer og rangerer fra veldig tørr til veldig søt, med aroma av aprikos, eple, sitrus og nøtter. Det finnes to ulike stiler White Port: Standard og Reserve. Reserve er lagret på fat i syv år, er svært søt og har en kraftig nøttesmak. Standard er en lettere variant med mindre sødme og mer sitrussmak.
     
  • Rosé Port er portvin med smak av jordbær, bringebær, tranebærjuice og karamell som best nytes iskald.
     
  • Tawny Port er en blanding av flere årganger, og har en rik mahognybrun farge. Tawnies ligger som regel på den litt søtere siden av spekteret, og vil i løpet av aldringsprosessen utvikle rike smaker av karamell, bringebær, hasselnøtter, kanel, nellik og fiken.

Innenfor stilen Tawny Port finnes flere ulike varianter. En Basic Tawny er lagret i minst to år. Colheita er lagret minst ti år på fat, og er en årgangsmerket Tawny fra et veldig bra år. Deretter deler man Tawnies inn i kategoriene10, 20, 30 og 40 år. Dette er den gjennomsnittlige alderen til de ulike årgangene som brukes i vinen, ikke hvor lenge vinen som helhet har blitt lagret.

Det finnes også begrensede antall 50-årige Tawnies som Taylor’s Single Harvest Tawny Port 1968. Dette er en vin du stolt serverer i virkelig spesielle anledninger. I tillegg har vi Taylor’s Reserve Tawny  som er en historisk Limited Edition, hvor flaskedesigent er basert på de tradisjonelle karaflene som ble benyttet på 1700-tallet.

  • Ruby Port smaker typisk av bjørnebær, bringebær, kanel og sjokolade. Også denne kategorien portvin kan deles inn i flere stiler: Ruby er oppkalt etter sin distinktive rubinfarge, og er en ung portvin med friske fruktfylte aromaer. Ruby lagres på fat i to-tre år og er ment å drikkes ung. Reserve er en premium variant av Ruby Port som ligner på Vintage Port, men som er ment å drikkes ung som Ruby.

Late Bottled Vintage (LBV) er laget av druer fra en enkelt årgang. Den lagres på fat i fire til seks år før den tappes på flaske. Denne stilen tillot folk å nyte årgangsportvin på et mye tidligere tidspunkt. Taylor’s LBV 2013 er et prakteksemplar på en god LVB med pepperpreget frukt i nese og smak.

Vintage Port lages kun i de beste årgangene og lagres i to-tre år på eikefat, før den tappes ufiltrert på flasker for videre aldring. Modningen på flaske kan ta flere titalls år. Innenfor Vintage Port finner vi Crusted og Single Quinta. Crusted Port er en portvin med mer enn én årgang i flasken og Single Quinta er en Vintage Port som kommer fra én enkelt vinmark.

Taylor's Quinta de Vargellas Estate

Gi portvin en sjanse!

Hva som fikk portvin til å havne i segmentet «gammel dame-drikk» er ikke godt å si. Det som er sikkert er at det er ganske så urettferdig at en hel produktkategori dedikeres til en så liten kundegruppe. Vi håper at oppskrifter til nye drinker, tips om mat- og portvinkombinasjoner, samt en bredere innsikt inn i sterkvinens verden, har gjort at du nå har funnet ut at det var portvin som skulle ta opp den tomme plassen i barskapet.

Du har lagt til dette elementet i din favorittliste