Artikler

Perler rundt Gardasjøen - Italienske Chiaras favorittsteder

Gardasjøen er Italias største innsjø og er et populært turistmål. Sjøen ligger i et naturskjønt område omgitt av vingårder, sjarmerende småbyer og landsbyer ved foten av Dolomittene. Chiara Stroband som jobber som skandinavisk porteføljeforvalter for italienske viner hos Altia, kommer fra en liten landsby mellom Verona og Gardasjøen, og skal dele noen av sine favorittsteder ved den vakre innsjøen.

Farger og spa på Sirmione

Sirmione er en pittoresk by med smale smug og hus i forskjellige farger.
Sirmione er en pittoresk by med smale smug og hus i forskjellige farger. 

Sirmione ligger ved spissen av den smale halvøya som strekker seg ut fra den sørlige kysten av Gardasjøen. Det er en pittoresk by med smale smug og hus i forskjellige farger.

Her bodde den fremtredende romerske poeten Catullus som ble født i Verona i 84 f.Kr. Aller lengst ut på den smale halvøya ligger «Grotto di Catullu» - ruinene til dikterens storslåtte villa, som i dag stadig er besøkt av turister. Etiketten på vinen Pasqua 11 Minutes Rosé prydes av et utdrag fra poetens dikt «Odi et amo» - Jeg hater og elsker, som handler om hans kompliserte kjærlighet til sositetskvinnen, Lesbia. 

-Det er ikke mye igjen av villaen, men utsikten derfra er fantastisk, sier Chiara.

Sirmione er også et gammelt kursted, kjent som et av Europas viktigste termiske senter med sitt svovelrike vann som strømmer fra underjordiske kilder fra dypet i sjøen. Hit kommer folk for å behandle ulike hudproblemer, reumatiske sykdommer osv. på byens flere spahotell.

Villa Guarienti – en statlig 1500-tallsvilla

Villa Guarienti-Brenzoni bygget på 1500-tallet
Villa Guarienti-Brenzoni bygget på 1500-tallet.

-Et av mine absolutte favorittsteder er Punta di San Vigilio som ligger på en nydelig halvøy like utenfor byen Garda. - Chiara

Man går i gjennom en port i den lille byen og kommer frem til et fantastisk renessansbygg - Villa Guarienti-Brenzoni, som i dag eies av familien Guarienti, et av nabolagets velstående familier. Bygningen dateres tilbake til 1500-tallet og ble tegnet av den berømte arkitekten Michele Sanmicheli i Verona. Villaen er bygget slik at den vakre hovedfasaden vender mot innsjøen, og er synlig fra båter som passerer.

I løpet av årene har Villa Gurarienti-Brenzoni blitt besøkt av en rekke fremtredende gjester, blant annet Winston Churchill. I dag bor ingen i villaen, men den er åpen for besøkende og brukes til ulike arrangementer. Man kan også overnatte eller spise på restauranten i villaen.

- Her kan man nyte et måltid på terrassen. Det er nesten som om du befinner deg i vannet og man får en følelse av at man er i Venezia, sier Chiara.

Det er også en liten havn hvor man kan se de kjente italienske elvebåtene, samt en sjarmerende gammel kirke som er eldre enn villaen.

Monte Baldo med utsikt over innsjøen

. For de som ikke vil gå opp fjellet kan man ta taubanen opp
For de som ikke vil gå opp fjellet kan man ta taubanen opp.

-Jeg syntes den nordlige delen av sjøen er den vakreste, den minner meg om de norske fjordene hvor man ser bergene strekke seg helt ned til vannet. 

På fjellet Monte Baldo har du mulighet til å sykle eller ta bena fatt for å nå toppen. For de som ikke vil gå opp fjellet kan man ta taubanen opp – høydeforskjellen fra bunnen til toppen av heisen er 1830 meter.

-Fra toppen av fjellet kan du se hele innsjøen. Det er fantastisk!, sier Chiara.

Monte Baldo er et naturreservat med en rekke planter og dyr – blant annet kan du være heldig å finne ville orkideer – det er over 60 forskjellige arter. Men pass på, bare kikk! Det er nemlig ikke tiltatt å plukke de. Her finnes også den klassiske alpeblomsten edelweiss og pioner. Du finner også ville dyr som kongeørn, hakkespett, snømus, murmeldyr og gemse i området.

Shopping, kafeliv og avslapning i Bardolino

Bardolino er en av de mer kjente byene ved Gardasjøen på grunn av alle vingårdene i åsene som omgir byen og dens vinkjellere.
Bardolino er en av de mer kjente byene ved Gardasjøen på grunn av alle vingårdene i åsene som omgir byen og dens vinkjellere.

-En annen sjarmerende by er Bardolino. Byen har nylig blitt restaurert, og her finner man mange hyggelige resturanter og små butikker.  

Bardolino er en av de mer kjente byene ved Gardasjøen på grunn av alle vingårdene i åsene som omgir byen og dens vinkjellere. Byen med den lille havnen er et avslappende sted, men er også fylt med mye liv, butikker, restauranter og kafeer. Dets historiske sentrum er en vakker blanding av brosteinsbelagte gater, vakre bygninger og utsikt over innsjøen.

- For å komme seg rundt innsjøen kan du bruke bilen eller ta båten og nyte de mektige, høye fjellene og alle de pittoreske landsbyene og byene fra sjøen. Det er en fantastisk opplevelse, Chiara avslutter entusiastisk.

Chiara Stroband, skandinavisk porteføljeforvalter for italienske viner.
Chiara Stroband, skandinavisk porteføljeforvalter for italienske viner.

 

Litt fakta om Gardasjøen

Gardasjøen er Italias største innsjø og ligger nord i Italia, ved foten av fjellkjeden Dolomittene. Den ligger cirka tre mil fra Verona. Innsjøen er cirka 51,9 kilometer lang, har et samlet areal på 370 kvm, og det ligger 65 meter over havet. Gardasjøen er dyp, med 346 meter på det dypeste punktet og har en gjennomsnittlig dybde på 136 meter. På grunn av dens dybde er det er relativt kald innsjø.

Du tar deg best rundt med bil eller båt. Båtutleie finnes blant annet i Peschiera, i den sydlige enden av Gardasjøen.

Du har lagt til dette elementet i din favorittliste