Artikler

Øl til mat

De fleste av oss er nok mest vant til å drikke vin til maten, og hvilken vin man skal drikke, avhenger av hva man skal spise. De siste årene har det vokst frem en sterk trend for øl til og i mat.

Med et bredt utvalget av øltyper, som normalt ikke inneholder syre eller tanniner, kan det faktisk være enklere å kombinere mat med øl enn med vin. Flere og flere restauranter gir forslag på ølmeny på like linje med vinmeny til din 5 retter.

Øl og mat skal komplementere hverandre. Når vi kombinere øl og mat, er målet å skape en balanse mellom maten og ølet. Øl kan brukes til å understøtte, forsterke og fremheve et særtrekk ved maten, uten å bli for dominerende.

Det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne når man ønsker å kombinere øl og mat, derfor er det greit å ha et par tommelfingerregler man kan benytte seg av når det kommer til hvilket øl man skal drikke til hvilken mat.

 

• lett øl til lett mat

• smaksrike øl til kraftig mat

• ølet bør ha minst like mye sødme som maten

• leskende øl til salt mat

• bitre eller sterke øl til fet mat

 

En «lett» øl som f.eks lyst lagerøl eller blonde passer perfekt til fisk, skalldyr og pasta.

Serverer du kraftig, krydret mat, kan du ta frem et øl som smaker mye. En brown ale har et tydelig maltpreg og IPA har gjerne mye fruktighet.

Til fet mat er det viktig med et øl med friskhet, fruktighet eller bitterhet. Pale ale og IPA gir en frisk kontrast her.

Brow ale og stout passer godt til viltkjøtt.

Et øl med en tydelig sjokolade- og kaffesmak kan du gjerne servere til en kraftig dessert som tiramisu.

Server øl i champagneglass eller bourbon glass for å gi den et mer lukseriøst uttrykk.

På vinmonopolets sider og drikkeglede.no finnes det masse informasjon om øl i kombinasjon med mat, men det viktigste av alt er at du velger et øl som passer din smak best, både i og til ditt måltid.

Du har lagt til dette elementet i din favorittliste