Artikler

Musserende viner med Champagnekvalitet

Musserende viner trenger ikke lenger produseres i Champagne for å kunne utsmykke seg med tittelen «kvalitetsbobler passende til de store anledninger». Vender vi nesen mot Afrika og kontinentets sørligste land, finner vi vingården Cave de Pongrácz som har finpusset og perfeksjonert Méthode Cap de Classique i lang tid. Dette har resultert i kjempeviner til Champagnekvalitet som uten vanskeligheter kan finne plassen sin blant musserende viner i toppsjiktet.

Musserende verdig livets store begivenheter

Det er et kjent faktum at Champagne lenge har tronet øverst på pallen hva gjelder musserende, og det skal vanskelig gjøres å ta dens plass. Det er Champagne som poppes i det forlovelser inntreffer, når runde tall skal feires og andre festlige markeringer livet strør om oss finner sted. Men bobler trenger faktisk ikke å ha blitt produsert i Champagne for å være verdig livets store begivenheter. Musserende viner laget på metoden Cap de Classique, Sør-Afrikas svar på Champagnemetoden, er vel så eksklusive – noe Pongrácz er et utmerket eksempel på.

Sør-Afrikas fineste Métode Cap Classiques

Det er mange ting som må treffe for å komponere en flaske Pongràcz. Førsteklasses druesorter, kunnskap og kompetanse er bare noen av brikkene i ensemblet som danner en av Sør-Afrikas fineste Métode Cap Classiques. Men Pongrácz handler ikke bare om selve vinproduksjonen.  Den handler også om karakteren, karismaen og ferdighetene til mannen bak landets mest elskede Cap Classiques. Bestående av de edle druesortene Pinot Noir og Chardonnay, er Pongrácz Desiderius, Pongràcz og Pongràcz Rosé et ypperlig testamente til mannen som gjorde det hele mulig.

Pongrácz har en lys gul farge med små fine bobler. Den har en stor og utviklet aroma med deilig frukt og moden, litt gjæraktig champagnelignende karakter. Vinen har en fyldig smak med innslag av eple, gjær og nøtter, samt en fin balanse med syre og frukt. Den avsluttes elegant med en lang kremet ettersmak, og passer svært godt til lyst kjøtt.

Pongràcz Rosé har en lakserose farge og en lang, frisk ettersmak. Den er kremete, og har en aroma av mørke bær og gjær. Den passer ypperlig til frisk og skalldyr, eller for seg selv i godt lag.

Pongrácz Desiderius er flaggskipet i produktporteføljen. Flasken er håndlaget i en unik stil som uttrykker eleganse og kvalitet, og vinen har en rik kompleksitet og livlige bobler. Nyanser av frisk frukt, mandler og brioche gjør den perfekt til and, mørk sjokolade og desserter med hint av appelsin.

Alle tre er de musserende av høy kvalitet og alle er de verdige konkurrenter av Champagne, takket være en mann ved navn Desiderius Pongrácz som ønsket å revolusjonere den Sørafrikanske vinindustrien.

Etter at druene er høstet, blir hele drueklaser forsiktig presset. Kun den beste druejuicen, kalt Cuvée, blir brukt i Pongrácz.

Historien om greven som ville bli «en mann av jorden»

Det hele startet med en vittig, brilliant og til tider provoserende mann ved navn Desiderius Pongrácz. Han var en greve fra det ungarske aristokratiet som valgte å leve livet sitt som en «mann av jorden», og satset på en karriere innen vindyrking. Men det skulle ta litt lenger tid enn han hadde tenkt før han fikk tatt lærdommen i bruk.

Etter å ha blitt uteksaminert fra det ungarske akademiet for jordbruk i 1944, ble han nemlig med i kavaleriet i den ungarske hæren, fremfor å returnere til familiens eiendom. Kort tid etter Ungarns overgivelse ble han fanget av de fremrykkende russerne, og levde som krigsfange i de beryktede arbeidsleirene i Siberia i nesten et helt tiår. Dette var et tiår fylt med blod svette og tårer, men han skal senere ha sett tilbake på tiden fylt med slit og ensomhet som grunnen til hans store iver for livet – og ikke mist vin.

Pongrácz ble til slutt løslatt og sendt tilbake til Ungarn da krigen var over, men flyktet til Afrika da den ungarske revolusjonen oppstod. Der sikret han seg stillingen som gårdssjef i Namibia gjennom europeiske adelsforbindelser. Starten på hans karriere innen vindyrking hadde endelig begynt.

Stor innflytelse på den sørafrikanske vinindustrien vi kjenner i dag

Etter å ha jobbet fem år som gårdsdirektør i vinområdet Stellenbroch, ble Pongrácz med i forskningsinstituttet i Nietvoorby under dr. Piet Venter i 1963. Samtidig som dette tok han en mastergrad i jordbruk ved Universitetet i Stellenbosch. Dette gjorde at han i 1973 ble utnevnt til Chief Viticultural Advisor hos Destillers Corporation. Her hjalp han til å forme den sørafrikanske vinindustrien vi kjenner til i dag, ved hjelp av hans intellekt, innsikt, kunnskap, innovasjon, visjon – og ikke minst hans fryktløshet i å forfølge det han trodde var riktig. 

Pongrácz hadde stor innflytelse på introduksjonen og forplantningen av førsteklasses druesorter som Chardonnay, Sauvignon Blanc og Pinot Noir i Sør-Afrika. Han forstod hvilken betydning disse druesortene hadde for fremtiden til den sørafrikanske vinindustrien, og utfordret tanken om import av nytt plantemateriale til landet. Pongràcz så det som nødvendig å øke både kvalitet og antall druesorter som var tilgjengelig i Sør-Afrika på den tiden, for å sikre vinindustriens fremtid. Han var en pioner i sitt felt og hadde en stor medvirkende rolle i å forme en ny vindyrkningsprosess i Sør-Afrika som helhet, helt til sin død i en alder av kun 61 år.

I dag lever minnet til Desiderius Pongracz i beste velgående gjennom musserende viner som puster Champagne i nakken. Hvem vet, kanskje er det bobler laget på Metodé Cap Classique som troner øverst på pallen i fremtiden?

Du har lagt til dette elementet i din favorittliste