Artikler

Julie Nyheim MW er en av få vinmestere i verden

Master of Wine er det mest prestisjefylte du kan være i vinbransjen. Til dags dato er det kun ett fåtall mennesker i verden som innehar den ettertraktede tittelen. En av dem er Julie Nyheim, skandinavisk sjef for premiumviner i Altia. I denne artikkelen blir du bedre kjent med den entusiastiske verdensborgeren som er lidenskapelig opptatt av gode viner, og som har et yrke som innebærer å finne og teste spennende viner fra hele verden til det norske og svenske markedet.

Julie er opprinnelig fra Frankrike, men har bodd i utlandet store deler av livet. Hun har bodd i Marokko, vokst opp i New York, studert i Canada og siden bodd i Oslo i over tolv år – foruten en periode på et par år i California.

Som i de fleste franske hjem har vin vært en del av Julies kultur. I barndommen fantes det alltid vin på middagsbordet, og hun ble nysgjerrig på vin allerede fra ung alder. Julie hadde ingen intensjon å fordype seg i faget, og studerte forretningsadministrasjon etterfulgt av en Master of Business Administration. Hun begynte sin karriere som konsulent i næringslivet – frem til hun og hennes ektemann flyttet til California.

Tok en pause fra karrieren og satset på vinkurs

Julie
Julie Nyheim MW

I California bestemte jeg meg for å ta en pause fra næringslivet for å tenke på hva jeg virkelig ønsket å gjøre – finne min lidenskap og det som jeg virkelig brenner for, sier Julie Nyheim MW.

Hun begynte å ta sommerlierkurs, gå på vinsmakinger og omgås personer i San Fransiscos vinkretser. Da mange av vennene forberedte seg for sommerliereksamen, kjente hun at dette ikke var rett for henne.

Jeg har aldri arbeidet innen restaurantbransjen, så jeg var tvilsom til tanken på å utdanne meg til  Sommerlier. Det var da jeg for første gang hørte om Master of wine.

Master of Wine er mer akademisk enn Master of Sommerlier (MS). Sistenevnte er mer rettet mot personer som vil arbeide innen serviceyrker, mens MW er mer fokusert på de som søker seg mot næringslivet og andre deler av bransjen.

Da Julie og hennes mann flyttet tilbake til Oslo var hun ikke motivert for å gå tilbake til sin tidligere jobb, og hun tenkte på hvilke alternativer hun hadde.

Det er morsomt hvordan ting i livet noen ganger skjer, at det føles som de er ment for deg. Jeg tok frem laptopen min og søkte «vin + Oslo» for å se hvilke type jobber det fantes.

Hun landet på et da nyopprettet selskap i bransjen, grunnlagt av en annen Master of wine. De lette etter noen med forretningsmessig bakgrunn, som hadde vinkunnskaper og snakket fransk.

Alt stemte! Jeg fikk jobben som Portofolio Director og sjefen der oppfordret meg til å starte min vei mot Master of Wine.

Master of Wine – en gjev tittel

Master of Wine beskrives som den høyeste klassifiseringen og den mest prestisjefylte tittelen du kan oppnå i vinverden. Etter å ha gjennomgått en rekke omfattende prøver og tester, inviteres du inn til å bli medlem i «The institute of Masters of wine», hvor formålet er å fremme førsteklasses samspill og læring i alle deler av vinverden. Medlemmene inkluderer vinprodusenter, kjøpere, selvstendig næringsdrivende, forhandlere, akademikere, sommerlierer, vinlærere, forfattere, journalister med mer. I dag er det totalt 382 mennesker i verden med den ettertraktede tittelen, som opererer i tretti land.

Jeg tror cirka en tredjedel av disse er kvinner, sier Julie ydmykt.

Julie jobber nå som markedsdirektør for Premium Wines i Altia Skandinavia og er ansvarlig for både det norske og svenske markedet. Julie og hennes team fokuserer på premiumviner og arbeider blant annet for å se hvilke trender som finnes i verden, og for å finne viner som er interessante for det skandinaviske markedet. For tiden er det blant annet engelske musserende viner, rosé fra Frankrike og Albarino fra Spania som interesserer skandinaverne. 

Teoretiske eksamener og praktiske tester

Kvalifiseringen til Master of Wine skjer i flere steg. På det første (first year assessement) skal du blindteste tolv viner. Det kan være hvilke sorter som helst – musserende, røde, hvite eller sterkviner.

I tillegg må du bestå en rekke tester før du inviteres til å delta i den offisielle Master of Wine-uken. Det innebærer fire dager med teoritester som dekker hele verdikjeden – fra dyrkning, vinproduksjon, kvalitetsstyring og næringsliv til problemer relatert til ethvert aktuelt tema i bransjen.

Teoridelen er veldig interessant, fordi du må være ekspert på alle ledd i vinproduksjon. For en person som meg med forretningsbakgrunn, var det et helt nytt territorium. Det kan være veldig skremmende – eller en fantastisk mulighet til å lære noe nytt, sier Julie og ler.

Blindtester med vanskelige spørsmål

vinsmaking
Jeg klarte alle deler bortsett den praktiske – de tre dagene med blindsmakinger – på første forsøk. Smakingene tok jeg på andre forsøk. Det er nesten ingen som består alt på første forsøk, sier Julie

Når dette er ferdig er det tid for den virkelige ildprøven – den praktiske delen med blindtester. Disse foregår i tre dager, bestående av tolv viner hver dag. Første dag hvit, andre rød og den tredje kan være hvilke viner som helst.

Du får tolv glass fremfor deg og man skal definere hvilke varianter det er, årgang, region, produksjonsmetode, kommersielt potensial og kvalitet. I tillegg bør du bestemme kvalitetsnivået for vinen, samt når den er moden nok til å drikke.

Iblant parer de viner laget av samme drue, men som har gjennomgått forskjellige metoder i produksjonsprosessen.

Det er komplekse spørsmål som tester din evne til å smake vinen i dybden istedet for å kun spørre om hva slags vin der er, forklarer Julie.

Hun sier at den siste testdagen er den de fleste uroer seg for. Da kan det inngå alle slags vintyper. Tolv roséer, tolv ulike stiler på madeira eller en mix av ulike sorter. Etter to krevende dager med hvite og røde viner er de fleste slitne etter mange inntrykk, men det gjelder å være fokusert på denne siste prøvelsen.

Innen tittelen er oppnådd, må kandidaten også skrive en avhandling – et faglig essay med kvantifiserbare studier, kildehenvisninger og et interessant emne.

Den ferdige rapporten publiseres hos instituttet slik at alle medlemmer og andre vininteresserte kan lese.

Julie skrev sin avhandling fra et forbrukerperspektiv – om norske kvinners oppfatning av helse og vin. Hvilke parametre som påvirket deres kjøpsbeslutninger når det gjelder helse, og hvilke faktorer som var mer avgjørende enn andre. Når avhandlingen er godkjent, inviteres du som medlem av Institutt for Masters of Wine. Veien dit er lang og vanskelig, og det er kun en liten andel som håndterer den.

Jeg klarte alle deler bortsett den praktiske – de tre dagene med blindsmakinger – på første forsøk. Smakingene tok jeg på andre forsøk. Det er nesten ingen som består alt på første forsøk, sier Julie.

De som ikke består må vente et helt år innen de får neste sjanse.

Hvilke egenskaper trenger man for å bli en Master of Wine?

Jeg tror det hjelper at man har en smakspalett som er godt utviklet. Det er definitivt en fordel å ha en god smakshukommelse, men jeg tror ikke det i seg selv er nok. Ettersom det er så vanskelig å bestå teorien og prøvene, trenger man også disiplin, struktur og god studieteknikk. Du må også kunne jobbe mye med mental forberedelse for å kunne holde roen i den lange, tøffe eksamensuken. Jeg forberedte meg nøye på den mentale biten – som en eliteutøver, sier Julie og ler.

Det handler også mye om visualiering og mentalisering, noe som jeg synes er veldig interessant. Å lære å fungere i situasjonen under stort press er nyttig også i mange andre sammenhenger, avslutterJulie.

Fakta

  • Navn: Julie Nyheim MW
  • Bor: I Oslo
  • Alder: 37 år
  • Famile: Mann og ett barn på veg – hun kommer i slutten av oktober.
  • Interesser: Kampsport – thaiboxning, reiser og eventyr, og ta båten ut på Oslofjorden en herlig skandinavisk sommerdag.
  • Hva drikker du i en bar annet enn vin? (Når du ikke er gravid): Negroni eller Old fashioned.
  • Hva spiser du?: Gjerne noe i stil med den kyllingen jeg smakte på Zuni Café i San Fransisco. Man griller en hel kylling i ovnen, krydrer med salvia og smør under skinnet, slik at det blir crispy. Serveres med brød og salat til.
  • Drikke til kyllingretten: En smaksrik Bourgogne fra exempel Meursault eller Saint-Aubin
Du har lagt til dette elementet i din favorittliste