Artikler

Herlig julemat, god drikke og koselig julestemning – oppskriften på det perfekte juleselskap

Førjulstiden og romjulen er perioden for selskap med venner og familie. Kaldere vær får oss til å ville trekke inn i varmen og det blir viktig for oss å tilbringe tiden med de vi er glad i. Det er som regel ikke så mye som skal til for å arrangere et vellykket juleselskap – venner og familie samlet i godt lag er ofte mer enn nok. Likevel vil man alltid at gjestene skal ha det så bra som mulig, og i jula ønsker man i tillegg å kjenne litt ekstra på den gode julestemningen. Her får du som vert noen gode tips til hvordan å arrangere det perfekte juleselskap.

Spre juleglede fra første stund

Så lenge julestemningen er på plass, vil ethvert juleselskap bli en suksess. Gi gjestene den gode og varme følelsen av jul allerede før de har satt beina innenfor dørstokken. Fyr opp noen fakler og plasser dem på veien opp mot huset, tenn lykter eller heng opp julelys rundt døra for å lyse opp i mørket. Når gjestene har fått av seg yttertøyet kan du by dem på en velkomstdrink, og i julen er det gløggen som briljerer. Blossa 18 er en sterkvinsgløgg med smak av Limoncello som gir en mild, søtaktig syrlighet. Samtidig inneholder den også de tradisjonelle gløggkrydderne vi er vant til, med noter av rosmarin, timian og basilikum. Et glass med Blossa 18 i gjestenes hånd ved ankomst vil gi en koselig velkomst som setter stemningen for resten av kvelden.

Få gjestene til å føle seg tatt vare på

Når tiden er inne for å sette seg til bords, er det viktig at du som vert ser alle som er der. Pass på at alle har noe å drikke til enhver tid, om det så er snakk om vin eller vann, og sørg for at gjestene føler de kan forsyne seg både to og tre ganger av den gode maten. Julemat som ribbe, medisterkaker, julepølse og pinnekjøtt er både salt og fett, så by gjerne på en god akevitt. Akevitten får maten til å smake bedre og hjelper samtidig gjestene å fordøye den fete maten. Gammal Norrlands Akvavit, Amundsen Expedition Aquavit og O.P. Anderson Juleakevitt er alle gode alternativer her. Gammal Norrlands og O.P Anderson er noe fyldigere i smaken enn Amundsen Expedition som er en mykere og litt lettere fatmodnet akevitt. Som tørsteslukker er juleøl fra Klackabacken passende. Den passer utmerket til julematens salte og søte smaker og er også svært god sammen med akevitt. Ved å by gjestene på drikke du vet passer til maten, vil ikke bare måltidet bli bedre, gjestene vil også føle at de blir tatt vare på og vartet opp.

Styr unna alt for tunge desserter

Det blir mye mat i julen, og fordi den er fet kan man fort føle seg mett. Å skulle gjøre plass til dessert etter et stort ribbemåltid er ikke bare-bare, og da vil ofte et lettere alternativ bli tatt svært godt imot. Hva med å droppe kakene og heller gjøre desserten drikkbar? En drink med Amarula Cream passer ypperlig som avslutning på måltidet, uten å være for mettende. Kremlikøren har smak av vanilje, eksotisk frukt og sitrus som bidrar til å gi den en friskhet mange kremlikører mangler. Imponere gjestene med en lekker Amarula Esresso Martini eller delikat Amarula Mudslide neste selskap.

Amarula Espresso Martini

Oppskrift Amarula Espresso Martini:

4 cl Amarula Cream
2 cl Caffé Borgetti
Revet sjokolade som garnityr

Ha alle ingrediensene i en shaker med is og rist godt. Sil så over i et avkjølt cocktailglass og avslutt med revet sjokolade på toppen.

Amarula Mudslide

Oppskrift Amarula Mudslide:

2 cl Amarula Cream
1 cl Caffé Borghetti
1 cl Koskenkorva
4 cl melk

Revet sjokolade som garnityr

Hell alle ingrediensene i en shaker med is, rist godt og sil over i et avkjølt cocktailglass. Pynt med revet sjokolade

Fem tips som bidrar til ekstra god stemning

Ofte er det de små detaljene som gjør hele forskjellen. Her får du fem tips til hvordan å bidra til å skape den gode julestemningen som bidrar til å gjøre selskapet komplett.

 1. Forbered en spilleliste på forhånd med en salig blanding av gode, gamle juleklassikere og noe ikke alle har hørt før. Det er lett å bli lei dersom det samme spilles om og om igjen, så variasjon er derfor lurt. Pianoversjoner av kjente og kjære julelåter gir julestemning samtidig som det er behagelig bakgrunnsmusikk til de gode samtalene.
   
 2. Riktig belysning er viktig. Flombelysning lar gjestene riktignok se hva de spiser, men det er ikke særlig koselig. Demp derfor lyset og tenn heller stearinlys for å lyse opp litt ekstra. På den måten vil også juletreet, dersom det er satt opp, skinne litt ekstra.
   
 3. De fleste pynter til jul. Det er likevel ikke alle som tenker på at det ikke bare det man ser med det blotte øyet, som kan bidra til julestemning – også lukter trigger følelser i oss. Appelsin med nellik, granbar, juleblomster og duftlys eller røkelse med juledufter bidrar alle til å vekke gode barndomsminner hos oss.
   
 4. Pakkeleker er noe de fleste synes er moro og forbinder med julen. Ikke bare er det en morsom aktivitet for alle, det kan også bidra til å få gjestene til å lettere komme i dialog med hverandre dersom man ikke kjenner hverandre godt fra før.
   
 5. Sørg for at gjestene er komfortable. Varm mat og mange mennesker kan gjøre rommet man oppholder seg i ganske så varmt, så mulighetene for å åpne et vindu eller en dør bør være tilstede. Et åpent vindu i seg selv vil ikke bidra til å øke julestemningen alene, men bidrar absolutt positivt til helheten.

 

Du har lagt til dette elementet i din favorittliste