Artikler

God whisky er ikke bare forbeholdt kiltens hjemland

Scotch er kanskje Skottlands nasjonaldrikk, men det vil ikke av den grunn si at skottene er de eneste som vet hvordan å lage god whisky. Du kan nemlig støte på spennende whiskyvarianter i alle verdens hjørner, fra de japanske øyer til mulighetenes land USA. Alle føyer de seg inn i listen over kvalitetswhisky, og alle bringer de noe eget og unikt til bordet.

Whisky: Livets vann

Destillering har vært en stor del av verdensbildet siden tidenes morgen. Den alltid tilstedeværende nysgjerrigheten i oss mennesker har ført til mye eksperimentering gjennom historien. Oppdagelsen av alkohol var et av mange resultater av dette. Det er helt umulig å si hvem som først «fant opp» brennevin, men noen land har større historisk tilknytning til visse brennevinstyper enn andre. Når det kommer til whisky, er det to nasjoner som står fremst i køen hva gjelder brennevinets fødested: Irland og Skottland. Begge hevder å ha en finger med i spillet, men ingen kan bevise at de har rett. At whisky som vi kjenner i dag opprinner fra denne plassen på kloden, kan bekreftes gjennom navnet brennevinet har fått tildelt. Ordet «whisky» kommer nemlig fra det gæliske ordet «uisge beatha» eller «usquebaugh» som betyr livets vann – et passende navn for et brennevin som for mange ligger nært hjertet.

Brennevinets popularitet har inspirert mennesker verden over til å lage sin egen variant. I dag finner vi whiskydestillerier og spennende whiskyvarianter i samtlige kontinenter. Scotch whisky og Irsk whiskey har virkelig fått konkurranse.

Japansk whisky i verdenstoppen

Det teknologiske fremtidslandet Japan er nok ikke noe «hvermansen» sammenligner med whisky. Landet vil oftere vekke assossiasjoner til dekadente teseremonier og den tradisjonelle japanske alkoholdrikken sake. Overraskende for noen kanskje, men det er faktisk veldig vanlig å finne verdenskjent lokalprodusert whisky av høy kvalitet både fra og i landet i øst.

Japan har nådd verdenstoppen hva gjelder god kvalitet på sine whiskyer, og for den entusiastiske whiskykjenneren er dette kanskje ingen overraskelse. For selv om Skottland og Irland er whiskyens hjemland, har de ofte måtte se seg slått av japanske merker i diverse prestisjekåringer verden over.

The Kurayoshi Pure Malt Whisky produseres av det kjente japanske whiskydestilleriet Matsui Shuzou som ligger i Tottori – det minst folkerike prefekturet i Japan, kjent for sine mange sanddyner. Whiskyene er modnet i nøye utvalgte fat som bidrar til å gi de ulike produktene distinktive smaker unikt for Japan, med aromaer som sitrongress, tørket strå og kandisert sitron høyt representert. Et stort steg unna det karakteristiske røykpreget whiskyer fra Skottland er kjent for.

Det tropiske og fjelldekte landet Taiwan er en aktør å se opp for.

Taiwans unike whiskyrepertoar

Det er ikke bare Japan som produserer imponerende whisky. Også det tropiske og fjelldekte landet Taiwan er en aktør å se opp for. Det gjestfrie landet produserer whisky i samme klasse som eliten, og er virkelig et land å regne med. Ta for eksempel single malt whiskyen Kavalan Solist Vinho Barrique som ble kåret til verdens beste whisky i World Whisky Awards i 2015. Whiskyen er helt unik i verdenssammenheng fordi den modnes på en helt spesiell måte – nemlig i på amerikanske eikefat som har blitt brukt til å modne vin. Det gir whiskyen en utpreget vinøs og flerdimensjonal smak med toner av pepper, krydder, søte frukter og sitrus.

Kavalan Distillery produserte sin første whisky først i 2008, men hadde kun to år senere utkonkurrert tre skotske og en engelsk whisky i en blindtest under den skotske feiringen av «Burn’s Night». Dette er en bragd for historiebøkene som virkelig satte Taiwan på kartet til enhver whiskyentusiast. Kavalan har siden den gang opparbeidet seg et imponerende whiskyrepertoar og vil garantert fortsette å overraske i årene fremover.

Ansatte ved Jack Daniel Distillery sender en tønne med whisky til modning i tønnehusene. All whisky fra Jack Daniel’s lages og modnes i den tørrlagte småbyen Lynchburg i Tennessee.

USA og superstjernen Tennessee Whiskey

I landet kjent for sin popkultur og størrelse produseres det, ikke overraskende, svært mange ulike drikkevarer. Flere av disse kan stemples som store favoritter verden over, og whiskey er ingen unntak (legg merke til at det nå har sneket seg inn en ekstra «e» i skrivemåten). I USA finner vi en av de mest kjente whiskeyene på verdensbasis, kjent av både de som er godt innsatt i whiskeymiljøet og de som aldri har rørt en whiskeyflaske før. Vi snakker selvfølgelig om Jack Daniel’s Tennessee Whiskey.

The Jack Daniel Distillery ble grunnlagt i 1866 av Jasper Newton «Jack» Daniel i småbyen Lynchburg, Tennessee, og er det eldste registrerte destilleriet i USA. Mr. Jack, som han gjerne ble kalt, var da i en alder av kun 16 år. Alderen til tross, Mr. Jack visste helt åpenbart hva han drev med. Han sørget for at whiskyen ble filtrert gjennom trekull av sukkerlønn før den ble modnet på eikefat. På veien gjennom kullet blir usmaker absorbert og dette ga Mr. Jack’s whisky en mye rundere smak med renere preg av eikefat og vanilje enn andre whiskyer. Selv om dette er en veldig fordyrende prosess, blir all Jack Daniel’s fortsatt laget etter Mr. Jack’s oppskrift og destilleriet ligger fortsatt i Lynchburg, Tennessee – i en tørrlagt kommune! Jack Daniel’s oppfyller alle kravene for Bourbon, men denne bruken av kull - kjent som «Lincoln County Process» - gjør Jack til en Tennessee Whiskey.

Flaggskipet i Jack Daniel’s portefølje er Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, også kalt Old No. 7, men også andre produkter i porteføljen vekker interesse hos alle typer whiskyfans verden over. Ta for eksempel Jack Daniel’s Tennessee Honey som er tilsatt høykvalitets honninglikør – perfekt for de som foretrekker søtere smaker og som gjerne nyter whiskey blandet i en drink.

 

Image removed.
Honey Boo Boo

Honey Boo Boo
Frisk shortdrink basert på Jack Daniel's Honey.

Fremgangsmåte
Avkjøl et cocktailglass med is. Muddle eplebiten i en shaker og tilsett resten av ingrediensene i shakeren over is. Rist og sil drinken over i cocktailglasset.
Garnityr: Kanel

Ingredienser
4 cl Jack Daniel's Tennessee Honey
4 cl Limejuice
1 skive Grønt eple
2 cl Sukkerlake

 

Du har lagt til dette elementet i din favorittliste