Artikler

Gavetips i hektiske juletider

Selv om julen er en koselig tid der man er sammen med familie og venner, spiser god mat og pynter med vakre lys, kan den også være stressende. Huset skal vaskes, julekaker bakes og uansett hvor tidlig man er ute er det alltid noen julegaver som skal kjøpes inn. Tiden strekker rett og slett ikke til, og det som i utgangspunktet skulle være en hyggelig førjulssyssel, blir til noe som stjeler energi. Da er det greit med enkle løsninger som gjør gavehandelen mye lettere, for eksempel en god vin som allerede er pakket inn.

Gavepakke med naturlig plass under juletreet

Hvem setter vel ikke pris på en vakker flaske med noe godt å drikke? Nordmenn er glade i å kose seg, og gaver som kan nytes settes stor pris på. Så lenge du har en formening om hva personen du skal gi julegaven til liker, er det vanskelig å gjøre feil. Vi har samlet noen forslag til vin som passer svært godt under juletreet. Og vet du hva det beste er? Samtlige leveres i gaveeske slik at du slipper å bruke tid på å pakke dem inn. Det er dette vi kaller en vinn-vinn situasjoner for både mottaker og avsender. 

Italiensk rødvin fra kjærlighetsbyen Verona

Pasqua Vigneti e Cantine er en historisk vingård som produserer italienske viner av høy kvalitet. Historien til vinhuset starter i 1925 da den første generasjonen av Pasqua-brødre kom til Verona og etablerte en virksomhet viet til detaljhandel av viner fra hjemstedet Apulia. Det tok ikke lange tiden før de bestemte seg for å bli en «ekte» vingård, og i dag er det tredje generasjon som styrer skuta med vinhus spredt over hele Verona. Det er mange gode viner å finne fra Pasqua Vigneti e Cantine, men skal vi dra frem noen er Villa Borghetti Valpolicella, Villa Borghetti Amarone og Cecilia Beretta Ripasso gode kandidater.

Villa Borghetti Valpolicella er bedre enn noen gang. Den har en elegant duft av moreller, kirsebær, vanilje og friske urter og lang og god ettersmak. I tillegg er flasken laget av lettere glass slik at CO2-utslippene under transporten reduseres betraktelig. Legger du ved denne informasjonen til en venn som er opptatt av å redusere klimautslippene skal du se at du får gullstjerne i boka.

Villa Borghetti Amarone er en vin å regne med. Druene i denne vinen tørkes i flere uker før gjæring, og man oppnår dermed veldig høy smakskonsentrasjon karakteristisk for Amaronevin. Den har en nydelig, intens duft av moreller, solbær og tørket frukt, samt hint av kaffe, lær, vanilje, mandler, krydder og sjokolade. Denne vinen er perfekt til familiemedlemmet som setters pris på vellagrede, kraftige oster eller en saftig reinsdyrbiff og andre retter av storvilt.

Cecilia Beretta Ripasso har gjennomgått en annengangs gjæring på bunnfallet av Amarone, som gir den mer kraft og konsentrasjon. Det produseres kun 30-40.000 flasker av denne vinen per år, noe du kan imponere med når gaven overrekkes. Vinen har en duft av kirsebær, plommer, lett tørkede bær og krydder, og er fyldig, konsentrert og fruktig. En veldig elegant vin som passer perfekt som julegave. Vil du virkelig imponere kan du gå for en magnumversjon på 1,5 liter som produseres i begrenset antall og kommer i en lekker gaveeske i sort og gull.

I dag eier Faustino 650 hektar land

Spanske rødviner med lang historie, og etiketter malt av Rembrandt

Vinhuset Faustino ble grunnlagt i 1861 av Eleuterio Martínes Arzoc i den spanske vinregionen Rioja. I dag eier vinselskapet 650 hektar land, og er dermed den vinprodusenten i Rioja som eier mest vinmark. Med en historie på over 150 år har de finpusset vinkunsten til den store gullmedalje, noe vi kan nyte godt av i dag.

Faustino VII er den yngste og fruktigste rødvinen i Faustinos vinrepertoar, og er lett å like. Dette er ikke en lagringsvin, men skal nytes ung og fersk. En fin unnskyldning til å avtale en hyggelig middag hos mottakeren av gaven. Vinen har en velbalansert munnfølelse med smak av røde, mørke bær. Perfekt i kombinasjon med en mør indrefilet av okse.

Faustino I Gran Reserva befinner seg i en kategori med svært strenge krav til produksjon, kvalitet og lagring. Vinen må lagres i minst 2 år på fat og 3 år på flaske før den kan selges. Faustino I Gran Reserva har siden lanseringen på slutten av 1960-tallet vært den mestselgende Rioja Gran Reserva i verden. Du kan dermed være sikker på at dette er en vin mange liker. Den har en kompleks nese med modne frukter, krydder, tobakk, cedertre og syre, samt en lang, fruktig og spicy avslutning. Vil du imponere litt ekstra kan du nevne til den heldige mottaker at det er selveste Rembrandt, kunstner og stor vinelsker, som har malt etiketten på begge vinene.

Portvin for ekstra julehygge og som fenomenal ingrediens i drinker

Taylor, Fladgate & Yeatman, eller bare Taylor’s, ble grunnlagt allerede i 1692, og er en av de lendende protvinprodusentene i det 21-århundre. De eier de beste vingårdene i regionen Douro nordvest i Portugal, et område kjent for bemerkelsesverdige portviner som ikke kan kopieres noe annet sted. Portvin er ikke bare for gamle damer som ser på såpeopera, det er en sterkvin med bein i nesa som passer perfekt som julegave til alle fra pappa til bestevenninna!

Taylor’s LBV 2013 er en portvin perfekt til pepperkaker, sjokolade og desserter. Den har en pepperpreget frukt i nese og smak, og oppleves konsentrert og rik i munnen. Denne typen portvin kom for første gang på markedet i 1970. Taylor’s var faktisk den første portvinprodusenten som utviklet en Late Bottled Vintage som tillot folk å nyte portvin på et mye tidligere tidspunkt enn vanlig. Portvinen som hittil hadde blitt laget måtte nemlig lagres en stund før den var klar for å nytes, noe som gjerne ble reflektert i prisen. I dag er Taylor’s LBV 2013 den perfekte gave til de som vet å sette pris på alt godt. Har du en venn som er glad i mikse drinker? Overrask han eller henne med Taylor’s LBV 2013 denne jula, og forbered deg på spennende drinkmikser i fremtiden. Den er nemlig ypperlig i cocktails!

Taylor’s Reserve Tawny Limited Edition er, som vi hører i navnet, en unik portvin med begrenset antall flasker på markedet. Flaskedesignet er basert på de portvinsflaskene som ble benyttet for over 300 år siden, og rommer 1 liter portvin. Dette er flasken du gir i julegave til en som virkelig har vært snill i år. Med aroma av fiken, plomme, toffee, mokka og rosiner, samt et hint av sigar og lær, er dette drikken for de mer spesielle anledninger – for eksempel på julaften i gavmildhetens ånd.

Du har lagt til dette elementet i din favorittliste