Artikler

Fakta om vin

Vin (fra latin vinum) er en alkoholholdig drikk som fremstilles ved gjæring av druesaft. Druer vokser på klatreplanten Vitis Vinifera. Vin laget på annen frukt eller bær enn druer kalles fruktvin. Vitis Vinifera finnes det noen tusen varianter av, men bare et femtitall har for tiden virkelig interesse. Et enda mindre antall global utbredelse.

Da naturen skapte druen, ble også vinen til, for druen har alt som skal til for å bli til en velsmakende vin. På skallet sitter gjærsoppen, i fruktkjøttet er det sukker og syre. Når gjær få kontakt med druesukkeret, starter produksjonen av vin. Sukkeret i druen blir til i løpet av vekstprosessen – jo mer sol og varme og jo senere innhøstning, desto med sukker, og også høyre alkohol blir det. Syre er også viktig i vin, for det skaper friskhet. Noen mennesker opplever for mye syre som surhet, men for lite syre er nesten verre. Det som med første øyekast skiller rødvin fra hvitvin, er selvsagt fargen. Men viktigere enn farge er tannin (også kalt garvestoff eller garvesyre). Tannin finnes i skall, kjerner og stilker. Når gjæringen begynner, så starter uttrekket av tannin. Lar vi skall og kjerner bli en tid i den unge, ferdiggjæret vinen, øker tanninmengden, som ofte kalles rødvinens fundament.

Rødvin er kjent for å inneholde mange gunstige antioksidanter som polyphenol og resveratrol som beskytter oss mot hjerteinfarkt og kreft. Drueskallet er spesielt rik på antioksidanter. Siden rødvin blir gjæret sammen med skallet, har den har mer antioksidanter enn hvitvin. Hvitvin kan heller øke risikoen for kreft, særlig i fordøyelseskanalen.

Mennesker har drukket vin i ganske lang tid - arkeologer har oppdaget bevis av bruk av vin i Georgia datert til ca. 6000 f.kr og produksjonssteder i Armenia datert til 4100 f.Kr.

Når det gjelder lagring av vin, selv om fristelsen er stor, prøv å ikke ha vin på kjøkkenet. På kjøkkenet er det ofte varmt og mye lys, som kan skade vinens kvalitet. Kjøleskapet er heller ikke noe sted for en vin fordi det blir for kaldt, og alle matvarene kan avgi lukter. Det beste er å finne et kjølig mørkt skap eller rom i huset. Husk også på å ikke la flaskene stå oppreiste, dette kan medføre at korken tørker og det kommer luft inn i flasken som fører til oksidert vin. Alltid ha en flaske liggende (bortsett fra når flasken har skrukork).

 

Kilder:

‘Vinglede’ av Stig Lundberg

‘Vinens verden’ Hugh Johnson and Jancis Robinson

‘En ytterst interessant bok om alt du ikke vet’ av John Lloyd og John Mitchinson.

www.winne.me

www.thetast.ie

Du har lagt til dette elementet i din favorittliste