Artikler

Dette drikker nordmenn på fjelltur

Vinterhalvåret er tiden for vinteraktiviteter, hyttetur og afterski. Så fort man får sjansen slenger man skiene i bilen og tar turen til fjell, snø og hygge ut i de sene nattetimer. Det er ingen hemmelighet at disse turene er noe som ligger nordmenns hjerte nærmest. Hvem liker vel ikke den salige blandingen av trening i skisporet, avslapning i badstua og festing i ullundertøyet på det lokale utestedet?

Det er heller ingen hemmelighet at det på disse turene gjerne nytes ett glass eller to med noe godt i. Så da spør vi: hva er det egentlig nordmenn foretrekker å drikke når de senker skuldrene og nyter livet i fjellheimen?

Nordmenn er vanedyr

Mennesker er forskjellige, det er helt klart. Samtidig er vi også både flokk- og vanedyr, som resulterer i at man gjerne ser et mønster bli formet i ulike settinger. På 17.mai drikker man champagne til frokost, på sydenferie går man i badetøy på butikken, og er man egentlig norsk om man ikke klager på at julen kommer tidligere hvert eneste år?

Vi har tatt en prat med Andreas Stattin, Brand Ambassador for Fratelli Branca. Han gjør over 600 besøk i året på ulike steder i Norge, hvor han arrangerer alt fra prøvesmakinger til mesterklasser. Både Trysil og Norefjell får besøk av Stattin ofte, og han har dermed opparbeidet seg god oversikt over hva fjellturistene foretrekker.

Jeg ser småflasker over alt, om det så er fra Underberg, Fernet eller Brancamenta. Det er mange som kjøper disse på Vinmonopolet og har dem med seg i sekken når de går på ski. Gin & tonic-trenden ser man også oppi fjellverdenen, og Irish Coffee går aldri av moten. Men på afterski går det for det meste i shots, forteller Stattin.

Image removed.
Andreas Stattin - Brand Ambassador Fratelli Branca

Mer bevisst på hva man heller i seg

Nordmenn blir stadig mer bevisste på hva de putter i seg, og er kjent for å være et sporty folkeslag med sekk på ryggen både på skogstur og i storbyen. Stattin mener å se denne trenden igjen også på fjellet, selv om det for mange ikke er trening som står i fokus på disse turene.

Brancamenta er et nyere produkt som opprinner fra Fernet, men som har blitt tilsatt peppermynte. Dette er et produkt jeg vet kommer til å bli en stor trend. Det merkes særlig på fjell som Trysil og Norefjell, sier han.

Brancamenta er en likør som er helt naturlig uten kunstige tilsetningsstoffer. Den inneholder som Fernet Branca 27 ulike urter, som gir produktet fordelaktige egenskaper, blant annet når det kommer til fordøyelsen.

Jeg synes det er bra at folk blir mer bevisste, at de faktisk tenker over hva de drikker. Mye av det vi drikker er virkelig ikke bra, med kunstige farger og smaker. Det er klart; alkohol i seg selv er ikke veldig sunt. Men man kan drikke bedre, mer ansvarlig og tenke på hva som er best for kroppen oppi det hele, understreker han.

Stattin forteller at Fernet Branca ble brukt som medisin på 1800-tallet. Fernet Branca og Brancamenta inneholder blant annet kamomille som har en beroligende effekt på kroppen. Safran er også en sentral ingrediens, et krydder med flere positive helseeffekter.

56 % av verdens safranforbruk går til produksjon av Fernet. Sånt er morsomt å fortelle til folk, fordi du ser at det overrasker og at de synes det er kult.

Alkohol med stort bruksområde

Vi skal ikke gre alle fjellturister under samme kam – alle har ulike preferanser og utgangspunkt for turen. Dette er også forklaring av hvorfor nettopp Brancamenta er en såpass stigende trend på fjellet. Likøren kan drikkes både som shot til glede for afterski-deltagerne, i tillegg til at den passer ypperlig i termosen blandet sammen med varm sjokolade, ifølge Stattin.

Bestiller du Brancamenta i baren får du den som en shot, og den skal være iskald - virkelig iskald. På den måten kommer mintsmaken ordentlig frem. Og Brancamenta med varm sjokolade er helt fantastisk godt, det smaker After Eight! Likøren er svært god til bruk i cocktails på grunn av den naturlige mintsmaken, og mint er veldig populært om dagen, sier merkevareambassadøren.

Image removed.

Varm sjokolade med Brancamenta:
4 cl Brancamenta
8 cl varm sjokolade
3 cl vispet krem
Knust pepperkake

Ha Brancamenta i et oppvarmet glass, og tilsett varm sjokolade. Bland godt før du heller lettvispet krem over som et lokk, og strø litt pepperkake på toppen.

Den norske cocktailtrenden utvikles

Om nødvendig hjelper Stattin serveringssteder med å bedre effektiviteten, lærer dem det grunnleggende som for eksempel hvilket glass de bør bruke, og hvordan bygge opp en god drinkmeny. Disse problemstillingene er det avgjørende at man har en god løsning på for å drive vellykket. Han kan fortelle at cocktailkulturen i Norge har utviklet seg veldig de siste seks årene, selv på fjellet.

For noen år siden brukte man mer kunstig fremstilte ingredienser, mens nå er det mer naturlige og ferske råvarer. Det har vært en stor utvikling både i bevissthet og kompetanse – nå begynner Norge å bli verdensledende i cocktailverdenen, noe som er kjempekult!

Stattin legger ikke skjul på at han selv har en stor forkjærlighet for både Fernet Branca og Brancamenta. Han gleder seg over at nordmenn også har åpnet øynene for produktene. Drinker som Irish Coffee og Gin & Tonic er fortsatt i toppsjiktet, men på afterski blir cocktailkulturen helt annerledes. Det er ikke til å stikke under en stol at fancy cocktails med navn man ikke klarer å uttale ikke står fremt på bestillingslista til nordmenn på afterski.

Du har lagt til dette elementet i din favorittliste