Cognac - VS, VSOP eller XO?

Men eleganse og kompleksitet kommer med alderen, det ligger i sakens natur. Men man bør smake de yngre innimellom, de har en ungdommelig friskhet som kan være oppkvikkende. De yngre cognacene har ennå ikke fått altfor mye eikepreg, og egner seg derfor godt i cocktails og on the rocks. Ja, det går an å drikke cognac med isbiter og i drinker, det er til og med godt!
Hvis man serverer en cognacdrink, spiller det ikke så stor rolle hva slags glass man bruker. Drinken er nedkjølt, og cognacen er kanskje blandet med sitron og annet brennevin, som gjør at den rene cognacsmaken ikke merkes. Drikkes cognacen alene, er det en helt annen sak. Den mest kjente måten å nyte cognac på er likevel etter en middag, det vi i Norge kaller en avec. Franskmennene kaller det en digestif, en drikk som skal hjelpe fordøyelsen.
En cognac servert på denne måten skal nytes lenge, og her er duften like viktig som smaken. Her er glasset viktig. Man har i hovedsak to forskjellige cognacglass, det tradisjonelle ballongglasset som de fleste har i skapet hjemme, og det tulipanformede, som ser ut som et vinglass i miniatyr. Felles for de begge er at glasset snevrer seg inn mot toppen. Innsnevringen er der ikke bare for pynt, det er for at alle aromastoffene i cognacen skal samle seg, slik at det blir lettere å lukte dem. Prøv å ha samme cognac i et kjøkkenglass og i et cognacglass, og kjenn forskjellen på duften. I kjøkkenglasset forsvinner aromaen rett opp og bort, i cognacglasset samles de mot toppen.
Det er lett å henge seg opp i formen på glasset og slikt, men husk at å drikke cognac fremfor alt skal være en hyggelig opplevelse. Sitter du ved et bål i skogen er det ikke sikkert du har et tulipanformet cognacglass tilgjengelig. Ifølge cognacpolitiet er disse glassene mest korrekt akkurat nå. Kanskje har du bare et pappkrus. Da bruker du det, og nyter det. Det er innholdet i glasset og rammen rundt situasjonen som er det viktigste, ikke emballasjen.
Kred: Arnt Steffensen