Artikler

Cinsault – druen som gikk fra statist til stjerne

Det hender at den dyktige bakgrunnssangeren klarer å karre seg oppover rangstigen, og viser alle at dens rettmessige plass befinner seg blant stjernene. Cinsault er en av disse tilfellene. Druen, som på 70-tallet var den mest utbredte druesorten i Sør-Afrika og utelukkende brukt som blandingsdrue, har for første gang tatt steget inn i rampelyset på egenhånd. Det har resultert i en imponerende rødvin som virkelig beviser at den fint kan stå stødig på egne ben blant mange av de store stjernene i vinverdenen.

En arbeidshest i vinverdenen

Cinsault (også stavet Cinsaut) er en stor, mørk og robust drue som tradisjonelt brukes som blandingspartner til druene Grenache, Syrah og Mourvedre, som en del av den klassiske blandingen fra Sør-Rohne i Frankrike. Den trives svært godt i varme og tørre klimaer, og ble derfor vellykket plantet i Sør-Afrika på 1900-tallet. På denne tiden var Cinsault kjent som druen Hermitage, og var en stor bidragsyter i sørafrikansk vinproduksjon. I 1925 ble den krysset med Pinot Noir for å skape det som har blitt Sør-Afrikas mest kjente druehybrid Pinotage. Innen utgangen av 70-tallet var druen den mest utbredte sorten i landet.

Historisk har Cinsault blitt favorisert for sin varmetoleranse og evne til å kunne blandes med andre druer. Den blir ansett som en arbeidshest i vinverdenen som blandet med andre druevarianter lager svært gode viner. Det er ikke før i nyere tid man har funnet ut at Cinsault som eneste ingrediens, resulterer i utmerket rødvin med fruktig aroma og myke tanniner perfekt for å nytes alene eller sammen med mat.

Stellenbosch Sør-Afrika

Fra Askepott til prinsesse

Å se Cinsault produsert som en varietal wine, altså vin laget på kun én druetype, var lenge kun forbeholdt rosé. Heldigvis har nåtidens vinmakere begynt å eksperimentere, og mange nye flasker med etiketter som fronter fruktige viner med myke tanniner finnes nå på markedet. Cinsault har rett og slett gjennomgått en «Askepott-forandring», og er i dag å anse som hedersgjesten i selskapet.

Men hvorfor ble ikke Cinsault ansett som en drue av rette kaliber til å være eneste ingrediens i en rødvin, før i senere tid? Den enkleste forklaringen er at man før i tiden trodde at jo mørkere vinen var i fargen, desto bedre var smaken. På grunn av Cinsault-druenes store størrelse var ikke den mørke fargen garantert. Det ble derfor lagt stor vekt på maserasjon, skallkontakten til druene, for å trekke ut mest mulig farge fra skallet. Dette resultert i en skarp og tanninrik vin som egnet seg bedres som blandingsvin enn et enkeltående produkt. I dag vet man heldigvis bedre, og Zonnebloem Cinsault er et godt eksempel på dette.

Velbalansert vin med behagelig fruktaroma

Zonnebloem har siden 1856 produsert klassiske, prisvinnende viner laget på druer fra den kjente vinregionen Stellenbosch. En maritim bris blåser over landskapet og bidrar til en langsom modning av druene og gir dem en delikat og konsentrert fruktsmak. Når druene er modne blir de håndplukket fra busker og trelliserte vinstokker for å sikre kvaliteten.

For å unngå å gå i fellen som forfedrene gjorde med for stor vekt på vinens farge, er det i dag mye mindre fokus på maserasjon. Det resulterer i en velbalansert vin med en vakker klarrød farge og aromaer av kirsebær, bringebær og krydder. Zonnenbloem Cinsault passer perfekt til krydrede retter, kylling, kalvekjøtt eller en saftig biff, og kan også fint nytes fint på egenhånd – gjerne noe avkjølt.

Cinsault er beviset på at det lønner seg å eksperimentere i stedet for å gå seg fast i tradisjoner og rutiner, selv om dette også er viktig. Kanskje går druen foran som et eksempel på at selv en typisk bakgrunnssanger kan vise seg å inneha skjulte egenskaper?

Du har lagt til dette elementet i din favorittliste