Artikler

Bourbon og Tennessee whiskey – perfekt til bruk i drinker

Mange vurderer kvaliteten på en drink utelukkende basert på blandevannet som benyttes. Når helgen melder sin adkomst og drinkferdighetene skal settes på prøve, strekker mange seg derfor automatisk etter vodkaflasken – et brennevin som ikke smaker noe. Det mange ikke tenker over er at en god cocktail gjerne får sine karakteristiske smaker gjennom brennevinet som blir brukt. Amerikansk whiskey har en smaksprofil helt i tråd med hva man ønsker fra en drink, om det så er surt, søtt eller bittert, og mulighetene er mange.

Ekstra dimensjon med amerikansk whiskey i drinker

En vanlig vrangforestilling mange har, er at whiskey er noe som kun skal drikkes rent, gjerne i et dunkelt belyst rom med sigaren lett tilgjengelig på innerlomma. Slik er det heldigvis ikke. Man skal ikke kimse av en neat whiskey, men det er en hel verden der ute av gode smakskombinasjoner som venter på å testes ut.

Vi har snakket med Johan Bergström, Nordic Brand Ambassador for Jack Daniel’s og Woodford Reserve i alle de nordiske landene. Med førsteplass fra europamesterskapet i bartending og flere år som eier av den Europeiske Barskolen i Norge, er han svært dreven i bartenderkunsten og vet hvilke smaker som fungerer godt sammen. Han er en evig eksperimenterer, og oppfordrer andre til å leke seg med ulike smakskombinasjoner.

Johan Bergström
Nordic Brand Ambassador - North American Whiskeys

Når du skal mikse drinker må du tørre å prøve deg frem med ulike smaker, og amerikansk whiskey passer utrolig godt til dette. Brennevinet er kompleks og rund, men samtidig lett i smakstonen. Den gir derfor drinken en ekstra dimensjon, samtidig som den mikser seg godt inn med de andre smakene uten å dominere. Denne effekten ville du ikke fått om du hadde brukt vodka. Det handler rett og slett om å våge og prøve noe nytt, forklarer Bergström. 

Blandevannet du velger å bruke når du skal mikse en drink med amerikansk whiskey er derfor mye opp til deg selv. Bergström anbefaler å ha alkoholfrie mixers som ginger beer, lemonade eller brus i barskapet for enkelt å kunne blande sammen noe raskt. Ginger Bee er en svært populær drink som er lett å perfeksjonere. Ellers er brunt sukker og bitters det lille ekstra som kan ta en drink til et nytt nivå når man er klar for å eksperimentere med ulike smaker. No. 7 Sour er en spennende drink der søtt, surt og bittert mikses sammen til en perfekt smakskombinasjon.

Oppskrift Ginger Bee:

4 cl Jack Daniel’s Tennessee Honey
Thomas Henry Ginger Beer
Lime

Fyll et highball-glass opp med is. Tilsett Jack Daniel’s Tennessee Honey og fyll opp med Thomas Henry Ginger Beer. Skvis en limebåt i drinken og bruk den som garnityr.

Ginger Bee

Oppskrift No 7 Sour:

4 cl Jack Daniel’s Tennessee Whiskey
2 dråper Angostura Bitter
2 cl sukkerlake
4 cl sitronjuice
1 eggehvite
Appelsinskive og kirsebær som garnityr

Ha alle ingrediensene i en shaker og shake godt med is. Sil det deretter over i et rocks- eller cocktailglass fylt med is. Pynt med et kirsebær og en appelsinskive.

No 7 Sour

Forskjellen på amerikansk whiskey og skotsk whisky

Når du skal sette i gang å lage drinker med whiskey, er det aller første du må vite at whiskey ikke nødvendigvis er whisky. Det vil si, det er stor forskjell på amerikansk whiskey og skotsk whisky, og da snakker vi ikke om den ekstra e-en som dukker opp når man henviser til den amerikanske varianten av brennevinet.

Den største forskjellen er geografisk – skotsk whisky, også kaldt Scotch, lages i Skottland og amerikansk whiskey lages i USA. I USA tilvirkes det hovedsakelig tre typer whiskey; bourbon whiskey, Tennessee whiskey og Rye whiskey. Der skottene sverger til byggmalt i produksjonen, blir bourbon og Tenneesee whiskey laget med minst 51 % mais og Rye whiskey med minst 51 % rug. Scotch lagres i brukte eikefat i lagringsprosessen for å få den karakteristiske røyksmaken, mens amerikanerne kun bruker nye eikefat for å modne Tennessee whiskey, bourbon og Rye whiskey.

Det som skiller Tennessee whiskey fra bourbon er at destillatet filtreres gjennom trekull av sukkerlønn (treet man får lønnesirup av) før whiskeyen modnes på eikefat. Kullet absorberer en del bitre og oljete smakskarakteristikker. Tennessee whiskey er derfor rundere i smaken og har et renere preg av eikefat og vanilje enn bourbon.

Smaksprofilene til de forskjellige brennevinene er derfor er ganske mangfoldig. De har alle sine kvaliteter ulike whiskey-entusiaster verden over setter pris på – men skal man lage drinker, vil flesteparten ty til en bourbon eller Tennessee whiskey fremfor en scotch.

Amerikansk whiskey heller noe mot de søtere smaksnotatene. Den trigger de smaksløkene som genererer de søte smakene i munnen, da gjerne som hint i form av vanilje, eik, karamell og sjokolade. Skotsk whisky derimot kan være noe vanskelig å mikse i drinker om man ikke liker den utpregede røyksmaken. Her må man i større grad lære seg å synes det er godt, sier Bergström.

Old Fashioned er et prakteksemplar på en drink som passer perfekt med amerikansk whiskey. Ikke bare har den en lang historie som strekker tilbake til 1800-tallets Amerika; innslagene av sitrus, bitters og søtning viser hvor fleksibel brennevinet er. 

Old Fashioned

Oppskrift Old Fashioned:

4 cl Woodford Reserve Kentucky Straight Bourbon
4 dråper Angostura Bitter
1 sukkerbit (brunt sukker)
Appelsinskall til garnityr

Dynk sukkerbiten i Angostura Bitter og knus den med en cocktail muddler i et whiskeyglass (rocksglass). Fyll glasset opp med isbiter og tilsett whiskey. Pynt med revet appelsinskall.

Drinker perfekt for høst- og vinterhalvåret

Særlig i høst- og vinterhalvåret vil en spennende cocktail basert på amerikansk whiskey være det perfekte tilskudd til selskapet når været herjer utenfor. Server en Tennessee Coffee til eplepai eller American coffee til sjokolade eller et lekkert kakefat neste gang du skal invitere venner og familie på besøk, så skal du se at de ber om oppskriften før de drar hjem for kvelden.  

Tennessee Coffee og American Coffee

Oppskrift Tennessee Coffee:

4 cl Jack Daniel’s Tennessee Honey
1 cl lønnesirup
8 cl varm kaffe
Pisket krem og kanel som garnityr

Her kan du velge om du vil bruke et Irish-glass eller annet med stett, så lenge det tåler varme. Ha Jack Daniel’s Honey og lønnesirup i glasset. Hell over kaffen og topp med pisket krem med et dryss kanel.


Oppskrift American Coffee:

4 cl Jack Daniel’s Tennessee Whiskey
2 ts brunt sukker
8 cl varm kaffe
3 cl pisket krem

Bruk et Irish-glass eller lignende som tåler varme. Ha i whiskey, brunt sukker og en tredjedel av den varme kaffen. Rør godt rundt før du heller oppi resten av kaffen. Topp det hele med pisket krem. 

Du har lagt til dette elementet i din favorittliste