Artikler

10 morsomme fakta om vin

Her kommer 10 morsomme fakta du kanskje ikke visste om vin.
Om de er nyttige kan diskuteres, men vi håper du synes det er interessant å lese.

1. Skikken med en skålhilsen kom fra gamle Roma hvor de brukte denne metoden for å sørge for at ingen prøvde å forgifte andre, for når de skålte sine glass så gikk noe av drikken over til et annet glass. Denne tradisjonen startet enda tidligere i antikkens Hellas, da verten alltid måtte drikke det første glass vin for å vise sine gjester at han ikke hadde til hensikt å forgifte dem.


2. I antikkens Roma var det forbudt for kvinner å drikke vin. Hvis en mann fant ut at hans kone hadde drukket vin, ville han ifølge loven kunne drepe henne


3. Verdensmester i smaking av vin ble kåret i 2003. Richard Juhlin, fra Sverige, klarte å gjenkjenne 43 viner av 50 viner. Til sammenligning, på andreplass, var en person som var i stand til å gjenkjenne 4 av de 50 vinene!


4. Det var ikke franskmennene som oppfant champagne, for det er nemlig en engelsk oppfinnelse. Engelskmennene utviklet en smak for bobler allerede på 1500-tallet. De importerte flat hvitvin fra Champagne i Frankrike og tilsatte sukker og sirup for å for å få den til å gjære. At gjæringen førte til naturlige bobler, hadde britene funnet ut. De utviklet til og med sine egne flasker og korker sterke nok til å holde på de sprudlende godsakene. Det skulle faktisk ta over 300 år før franskmennene forfinet teknikken og perfeksjonerte den moderne, tørre stilen – Champagne brut – som vi foretrekker i dag.


5. I et eksperiment ble det funnet ut at vindrikkere betaler mer for viner det er vanskelig å uttale navnene på.


6. De gamle egyptiske konger unngikk (rød) vin på grunn av likhet med blod. De mente at det var blod fra de som kjempet gudene og hadde tapt, og det var også grunnen til at de som drikker vin mister sine sanser og glemmer.


7. Kvinner har en tendens til å være bedre vinsmakere enn menn, særlig i reproduktiv alder, fordi de har en bedre luktesans.


8. Vraket av Titanic inneholder verdens eldste vinkjeller. Til tross for vrakdeler og dybden, er flaskene fortsatt intakte.


9. En flaske vin inneholder ca 1.27 kg av druer / 600 - gjennomsnittlig antall druer


10. Den eldste bevarte flaske vin er nesten 1700 år gammel, og den er utstilt på et tysk museum.


Kilder:

‘Vinglede’ av Stig Lundberg

‘Vinens verden’ Hugh Johnson and Jancis Robinson

‘En ytterst interessant bok om alt du ikke vet’ av John Lloyd og John Mitchinson.

www.winne.me

www.thetast.ie

Du har lagt til dette elementet i din favorittliste