O.P. Anderson har åpnet nytt destilleri

O.P. Anderson Distillery åpnet i fjor og nå produseres alle Altias akevitter under samme tak. I den anledning har vi tatt en prat med Aquavit Master Blender Jonas Odland hos Altia og stilt ham noen spørsmål.

Den 4. mai 2017 åpnet O.P. Anderson et helt nybygget destilleri i Sundsvall i Sverige, og samlet dermed all sin svenske akevittproduksjon i samme lokale. Blant de produktene som produseres i O.P. Anderson Distillery finner du blant annet snapsklassikere som Skåne Akvavit, Hallands Fläder, og ikke minst, O.P. Anderson. 

- Alt som har med smaken å gjøre skjer nå på O.P. Anderson destilleriet. Å samle alt på et sted er en stor fordel med tanke på eksperimentering. Her kan vi prøve oss frem med forskjellige smaker og satse på kreativitet og innovasjon, sier Jonas Odland.

SIKRE KULTURARVEN
Det nye anlegget drives i samarbeid med farmasøytselskapet Unimedic. Vi ønsket å samle alle deler av akevittfremstillingen på en plass; Krydderdestillasjonen og ekstraksjonen, blandingen og lagringen av svensk akevitt, noe som sikrer bevaring av en drikke-messig kulturarv på svensk jord.


– I Sundsvall finnes det sterke følelser rundt våre produkter. For den svenske akevitten er det som å komme hjem. Før i tiden ble samtlige svenske akevitter tappet og blandet her, inkludert alt vårt krydrede brennevin, forteller Jonas Odland. Flyttingen til Sundsvall skjedde fra blant annet «Vin & Sprits» gamle fabrikk i skånske Åhus. Blant tingene som ble fraktet nordover var det et stort antall eikefat som tidligere har blitt brukt til lagring av konjakk, Oloroso-sherry og skotsk maltwhisky. Disse fatene bidrar nå, etter å ha blitt grundig impregnert av disse smakene, til å gi den klassiske svenske akevitten sine unike smak.


TRADISJONELL METODE
– Hjertet i produksjonen er våre tre destilleringsapparater, som også var den store utfordringen under flyttingen. Vi har skaffet oss ekte kobber-destillasjonsapparater, som var sentrale i den originale metoden for å produsere akevitt. Etter at «Vin & Sprit» la ned sin produksjon på Reimersholme i Stockholm, ble produksjonen flyttet til Åhus, og der ble rustfrie-destillasjonsapparater brukt. Nå har vi valgt å gå tilbake til den tradisjonelle metoden. Utfordringen for meg som Master Blender har vært å få det krydrede brennevinet til å smake likt med disse apparatene som med våre gamle, avslutter Jonas Odland.